PROBLEME AȘTEPTATE – Cod portocaliu de vânt puternic pentru județul Maramureș

291

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip cod portocaliu valabilă pentru zona de munte a Maramureșului în intervalul 23 februarie, ora 20:00 – 24 februarie, ora 18:00. Începând din seara zilei de mâine și până în seara zilei de luni, 24 februarie, sunt așteptate în zona montană intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă.

În intervalul menționat, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110…130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.

Ca urmare a codului portocaliu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunti astăzi, 22 februarie, în ședință pentru a lua o serie de măsuri. Comitetele locale pentru situații de urgență au fost avertizate, s-a procedat la verificarea stocurilor de intervenție și a utilajelor de deszăpezire. Traficul rutier va fi monitorizat de echipaje de poliție ale IPJ Maramureș, în localitățile unde avem cod portocaliu a fost instituită permanența.

Este important pentru cobducătorii auto aflați în trafic să îşi adapteze viteza la condiţiile de drum şi la cele meteorologice, să folosească frâna de motor la reducerea vitezei, să evite efectuarea depăşirilor, să nu bruscheze comenzile autovehiculelor, să păstreze o distanţă de siguranţă care să permită oprirea vehiculelor în condiţii de siguranţă. De asemenea, populaţia trebuie să fie atentă la rafalele puternice de vânt şi să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, a copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care pot fi prabuşiţi de vijelie şi produce daune.

Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate in construcţie sau care sunt dezafectate şi a căror elemente de construcţii se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de către vântul puternic al unor stâlpi de la reţelele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă stâlpii sau firele căzute la pământ.

Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor probleme generate de viscol şi intensificările de vânt. Turiştilor care se aventurează pe traseele montane li se recomandă să îşi anunţe prezenţa în zonă, jandarmilor montani şi salvamontiştilor, pentru a nu fi în situaţia de a fi expuşi unor pericole care să le pună în primejdie viaţa.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here