PROBA TRASEULUI, O PROBLEMĂ – Tot mai multe maramureşence vor permis de conducere

1557

Statisticile Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Maramureş arată că în primele trei luni ale anului numărul femeilor care au vrut să obţină permisul auto a fost mai mare decât cel al bărbaţilor.Datele se schimbă însă la promovabilitate, candidatele având probleme la traseu, iar din această cauză procentul de promovabilitate este unul scăzut.

La nivelul judeţului Maramureş în prezent există 179.769 de posesori de permise de conducere, din care 117.251 sunt bărbaţi, iar 62.518 sunt femei. Dacă vorbim de categorii de vârstă, cei mai mulţi posesori de permis sunt cuprinşi în categoria de vârstă 21-30 de ani (37.181 persoane), între 31-50 de ani sunt 82.693 persoane. Mai avem posesori de permis de conducere cu vârsta peste 70 de ani, în număr de 10.534.

“În primul trimestru al acestui an au fost emise 6.632 de permise de conducere. Aici intră atât cele prin examen, cât şi cele preschimbate. Dacă ne referim la examinări, atunci până la 31 martie au fost examinaţi 3.982 candidaţi, din care admişi au fost declaraţi 2204, 1.778 fiind declaraţi respinşi. Pe sexe, femei au fost 2.030, 885 admişi şi 1145 respinşi, iar la bărbaţi au fost examinaţi 1952 candidaţi, din care admişi au fost 1319, respinşi 633. De aici se vede că femeile pică mult mai mult la traseu decât bărbaţii, pentru că la sală avem un raport echilibrat, undeva la 60%, atât bărbaţi, cât şi femei. La proba practică îndemânarea la femei lasă mai mult de dorit sau sunt emoţii mai mari”, a arătat Florin Şironka, şeful Serviciului mai sus amintit.

#Ce spun psihologii

De ce femeile pică la traseu mai mult decât bărbaţii? O întrebare la care ar putea oferi un răspuns un psiholog. “Femeile sunt mai emotive decât bărbaţii atunci când dau examenul pentru permis, pentru că stă în natura lor să fie aşa. Femeile sunt mai vulnerabile, mai sensibile prin definiţie. Ele exteriorizează mai uşor emoţiile. Plâng mai uşor ca bărbaţii. Asta nu înseamnă că bărbaţii nu au emoţii sau nu fac greşeli din cauza acestora, dar ei pot să le ascundă” mai bine. Până acum 80-100 de ani, în multe părţi ale globului femeia nici nu avea voie fie alfabetizată. Atenţie, nu avea voie! În ultimii 30-50 de ani, femeile au început să îşi ceară drepturile şi au evoluat pe scara socială. Faptul că din ce în ce mai multe femei conduc, este rezultatul schimbului de generaţii. Cei care vedeau femeia numai la “cratiţă” pierd teren, acum femeia este parteneră, colaboratoarea bărbatului. Şi da, femeia este din ce în ce mai independentă. Pentru că şi societatea îi dă voie şi o susţine”, spune, pentru Axanews.ro, psihologul băimărean Mădălina Palfi.

FOTO youtube.com

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

1 COMENTARIU

  1. Hahahaha.. ce explicatii puerile la dna/dra psiholog… raportat la Romania sa inteleg ca acum 80 de ani deci prin 1938 femeile nu aveau voie sa se scoleasca? Atunci cum explica distinsa psiholoaga ca existau femei invatator care predau la scoli in mediul rural (bunica mea a fost invatatoare in Beclean-BN). Au inceput femeile sa-si ceara drepturile acum 30-50 de ani??? Madam psiholoaga ce varsta are? Acum 54 de ani m-am nascut eu. Mama mea era absolventa de scoala sanitara (3 ani) dupa ce terminase liceul si luase examenul de maturitate (bacalureat) si avusese doua incercari nereusite de admitere la Drept. 50 de ani inseamna 1968!!! Erau femei care profesau in diverse meserii, cu studii universitare sau postilceale asa ca despre ce elucubreaza duduia asta??? Acum 30 de ani, deci in 1988 eu terminasem deja demult liceul si facultatea!!! Si nu m-a orit nimeni sa le urmez…nu a trebuit sa merg la demonstratii…ba alea 10 clase erau chiar obligatorii…
    Stimabililor! Mai cititi si informsti-va inainte sa puneti (chiar si online) un articol!!! Este jenant…
    Da, o explicatie pentru nereusita la examen ar fi emotiile dar pe de alta parte tine si de instructor!!! Asa ca despre ce vorbiti…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here