PROASPĂT PENSIONAR – Corneliu Săvoiu, un director de cursă lungă

692

Corneliu Săvoiu, fostul director executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Maramureș, este începând de luni, 14 mai, proaspăt pensionar.

Născut în Constanța (14.05.1953), Corneliu Săvoiu a ocupat această funcție în perioada 1997-2018, fiind cel mai longeviv conducător al unei direcții județene din țară. Anterior, a fost antrenor principal la echipa de volei feminin Maratex Baia Mare (1979-1988), consilier tehnic la HC Minaur (1989-1992), vicepreședinte la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Baia Mare (1992-1995) și președinte la CSM Baia Mare (1995-1997).

# A făcut cunoscut voleiul feminin din Maramureș pe plan național

Absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport (IEFS), specializarea volei, nu își imagina vreodată că va ajunge în Baia Mare.

“Cei de la Maratex au venit la IEFS și au rugat profesorii să le recomande un antrenor potrivit, care a terminat facultatea cu notă mare. Așa m-au ales pe mine, eu având în plus și atuul că eram însurat la acea vreme cu Doina Săvoiu, o voleibalistă valoroasă. Am venit practic <<la pachet>>. Ne-am adaptat foarte repede și, chiar în primul an, Maratex a terminat pe locul patru, după ce în sezonul precedent abia scăpase de la retrogradare”.

Corneliu Săvoiu nu a avut parte doar de zile senine la Maratex, plecând de la această echipă direct în mină.

“În 1987, echipa a retrogradat, dar am promovat imediat în anul următor. În loc ca echipa să se întărească pentru prima divizie, conducătorii au vândut cele mai bune jucătoare la Rapid, Delia Crișan, componentă a lotului național, și Marta Balotă. Atunci am demisionat din funcție și am ajuns să lucrez în subteran, la Mina Șuior”.

# Lascăr Pană l-a scos din mină și l-a dus la Minaur

Salvarea lui Corneliu Săvoiu a fost Lascăr Pană, cu care s-a întălnit întâmplător, într-o duminică, la un meci al echipei HC Minaur.

“Ne cunoșteam de mulți ani și ne respectam reciproc ca antrenori. M-a întrebat ce mai fac și, auzind că lucrez în mină, mi-a spus să mă prezint de luni la club. Nu știu cu cine a vorbit, dar transferul s-a rezolvat rapid și am devenit consilier la club.

Asistam la toate antrenamentele echipei, făceam analize și statistici pe care ulterior i le prezentam. Nu era de acord de la început cu sugestiile mele, ne contram uneori serios, dar ulterior ținea cont de ceea ce spuneam eu. Am colaborat mulți ani cu Lascăr Pană, nu a fost ușor, dar este o persoană căreia îi port un deosebit respect”, a spus Corneliu Săvoiu.

# A condus timp de două decenii DJST Maramureș

După perioada petrecută la CSM Baia Mare, în 1997 a devenit directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș. Din 80 de candidați, pentru cele 39 de posturi la nivel național, Săvoiu a obținut la examen cea mai mare notă.

Corneliu Săvoiu a rezistat în funcție două decenii, sub diverse guvernări politice, dar spune că nu i-a fost deloc ușor.

“Eu n-am fost membru de partid. Mi s-a sugerat de mai multe ori să intru într-un partid sau altul, dar nu pot spune că mi s-a pus <<sula în coaste>>.  Au fost câțiva care doreau să-mi ia locul și s-au făcut presiuni la Ministerul Tineretului, prin intermediul unor parlamentari și prefecți care erau la vremea aceea în funcție. Am avut însă întotdeauna susținere la minister, dar și pe plan local, munca mea fiind apreciată de cei care se pricep la sport ”, a declarat Corneliu Săvoiu.

# Realizări și regrete

Corneliu Săvoiu consideră că cele mai mari realizări din mandatul său sunt organizarea în Baia Mare a unor competiții internaționale de anvergură, dar și a numeroaselor turnee naționale la handbal juniori. Ca urmare a acestui fapt, beneficiind de avantajul terenului propriu, cluburile băimărene au cucerit de-a lungul anilor numeroase medalii.

Corneliu Săvoiu a plecat de la conducerea DJST Maramureș și cu câteva regrete.

“N-am reușit să conving comisiile de Sport din cadrul Consiliului Local și Consiliului Județean să aloce un procent semnificativ din banii pentru sport ramurilor individuale cu performanțe importante pe plan internațional.

De asemenea, Complexul Sportiv Național din Baia Mare va fi realizat după plecarea mea din funcție, deși eu am făcut demersuri în acest sens la Ministerul Tineretului și Sportului încă de acum 15 ani”, a declarat Corneliu Săvoiu, în încheierea interviului acordat, în exclusivitate, cotidianului “Glasul Maramureșului”.

Marius CÎMPIAN  

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here