PRO ȘI CONTRA – Femeia la volan, victimă sigură a misoginilor din trafic

35

Despre femeia la volan bărbații au fel de fel de comentarii răutăcioase de cele mai multe ori. Unii spun că anumite manevre în trafic numai o femeie le poate face, alții spun că femeia nu are ce căuta la volan că încurcă circulația, iar alții nu și-ar da mașina pe mana unei femei. Un lucru este cert – femeia la volan nu are viață ușoară din partea bărbaților.

Asta deși statistic vorbind s-a demonstrat că bărbații sunt cei care produc cele mai multe accidente rutiere, femeile fiind cele care sunt calme la volan, au răbdare, spre deosebire de bărbați care trebuie să fie primii în intersecție, nu au răbdare la semafor, claxonează, înjură ca la ușa cortului etc.

Psihologii spun însă că educația este cea care contează de cele mai multe ori, iar lipsa ei se vede în comportamentul pe care îl au domnii la volan. “De multe ori, femeile sunt luate în derâdere de către bărbați. Societatea a creat cumva impresia că ele nu s-ar descurca suficient de bine. Ei bine, dacă luăm în calcul cum funcționează creierul femeii și cel al bărbatului, putem spune că studiile au arătat că bărbații văd mult mai bine în adâncime, de accea ei intră în depășiri cu mai multă siguranță pentru că văd mult mai departe. În schimb, femeile au lateralitate foarte bună, de aici și chestiunea cu “ochiul de soacră”. Ele văd foarte bine lateral. Dacă un bărbat vede o femeie frumoasă pe stradă, el trebuie să întoarcă capul și este “prins”.

Ei, femeile, doar întorc ochii, iar asta nu se vede. În ce privește șofatul, femeile sunt mult mai precaute și mai concentrate. Ei, bărbații sunt mult mai impulsivi, mai îndrăzneți și acest aspect lasă impresia că ele nu s-ar descurca suficient de bine precum un bărbat. În rest, faptul că de multe ori sunt agresate verbal în trafic, vine din educație. Din păcate, spre deosebire de alte țări civilizate, unde nu prea vezi ca oamenii să se agite în trafic, la noi sunt destul de mulți misogini. Stilul Moromete e încă mult prea prezent în societatea noastră. Lipsa de respect pentru femei o învață în familie. Ce au văzut acasă, aplică și în trafic. Acestea sunt modelele după care funcționează. Până la urmă ajungem tot la educație. Dacă încă biserica mai merge pe modelul că femeia e supusă bărbatului, ce așteptări să mai avem?”, spune psihologul băimărean Cecilia Ardusătan, pentru “Axanews.ro”.

Misoginismul este prezent și printre șoferii din Baia Mare. Nu sunt ei excepția de la regulă. Dacă femeia de la volan mai e și blondă, atunci sigur nu scapă de comentariile răutăcioase, că așa e în trafic. De multe ori dacă respecți regulile de circulație ești pus la zid de alți șoferi școliți într-ale șmecheriei.

“Consider că lipsește răbdarea în trafic indiferent de cine conduce. Iar statistic vorbind bărbații produc anual mai multe accidente decat femeile.  De când am carnet eu nu am provocat nici un accident. Nu mă deranjează misoginismul unora în trafic, pentru că conduc mai bine ca și mulți bărbați. Consider că sunt niște bărbați frustrați!”, ne spune Veronica Bota.

Instructorii auto sunt de părere că femeile sunt mai disciplinate, dar nu se poate spune, cum cred mulți dintre bărbați, că “sunt praf la condus”.

“Cum se descurcă femeia la volan? Depinde de femeie. Sunt și femei foarte ok, dar și bărbați care se descurcă mai greu. Sunt și bărbați care nu sunt foarte siguri pe ei, la fel cum sunt și femei. Adevărul e undeva la mijloc. Femeia e mai atentă în trafic, bărbații sunt mai siguri pe ei. Dar nu toți. Am avut și fete la condus care erau foarte sigure pe ele. La fel cum am avut băieți care tremurau tot la condus”, concluzionează S.T., instructor auto băimărean.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here