PRIMELE DOVEZI – Jurnalişti ecuadorieni răpiţi sunt în viaţă

387

O televiziune din Columbia a difuzat marţi dimineaţa imagini video care îi arătau pe cei doi jurnalişti ecuadorieni şi pe şoferul lor răpiţi în urmă cu o săptămână de gherile columbiene, o primă dovadă că cei trei sunt în viaţă, informează AFP.
În acest video, difuzat de postul privat RCN, aceşti angajaţi ai El Comercio, una dintre publicaţiile cele mai influente din Ecuador, cer guvernului ecuadorian să negocieze cu răpitorii, disidenţi ai fostei gherile columbiene FARC (Forţele Armate Revoluţionare Columbiene).

Timp de 23 de secunde, pot fi văzuţi jurnalistul Javier Ortega, 32 de ani, fotograful Paul Rivas, 45 de ani, şi şoferul lor Efrain Segarra, 60 de ani, apărând legaţi de gât.
Condiţiile formulate de răpitorii lor pentru a-i elibera “vii şi nevătămaţi” sunt eliberarea a trei bărbaţi prizonieri în Ecuador şi sistarea cooperării antiteroriste a acestei ţări cu Columbia, explică unul dintre cele două înregistrări video.
Joi, guvernul ecuadorian a anunţat că negociază cu răpitorii, fără a face mai multe precizări.

Cei trei bărbaţi au fost răpiţi la 26 martie, la frontiera cu Columbia, zonă periculoasă unde operează aceste gherile şi unde ei realizau un reportaj. Potrivit presei ecuadoriene, aceasta este prima răpire de jurnalişti din această ţară în ultimii peste 30 de ani.

Marţea trecută, atunci când a anunţat răpirea, ministrul de interne al Ecuadorului, Cesar Navas, a dat asigurări că cei trei bărbaţi sunt în viaţă.
Regiunea de unde au fost ei răpiţi cunoaşte o amplificare a activităţii militarilor ecuadorieni împotriva unor insurgenţi înarmaţi proveniţi din fosta gherilă columbiană FARC, care a depus armele şi a devenit un partid politic în urma unui acord de pace semnat în 2016.
Din ianuarie, această zonă unde operează disidenţi ai fostei gherile FARC a fost scena unei serii întregi de atacuri împotriva militarilor ecuadorieni. Circa 12.000 de soldaţi ecuadorieni se află la post de-a lungul celor 720 de kilometri între Ecuador şi Columbia.
Numărul de disidenţi din fosta gherilă FARC care nu au aderat la procesul de pace din 2016 este evaluat la 1.200 de combatanţi în Columbia. Ei se finanţează din trafic de droguri şi încearcă să se alieze cu alte grupări, potrivit autorităţilor.

Sursa: http://agerpres.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here