PRIMELE DOUĂ LUNI – 33 de maramureșeni au refuzat cardurile de sănătate din motive religioase

455

Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș au anunțat, în cadrul ședinței privind încasările la bugetul consolidat al statului pe luna februarie, că pentru accesul populației la serviciile medicale, medicamente și dispozitive medicale instituția are încheiate 733 de contracte de furnizare de servicii medicale.

CAS Maramureș a efectuat în primele două luni din 2019 un număr de 10 controale tematice la acești furnizori aflați în relație contractuală, fiind dispuse 10 măsuri, dintre care șapte au fost implementate.

„Scopul controalelor a fost acela de verificare a sumelor decontate furnizorilor și recuperarea sumelor încasate necuvenit din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Până la 28 februarie, numărul cardurilor naționale de asigurări de sănătate din județul Maramureș care au fost predate Companiei Naționale „Poșta Română” pentru distribuire a fost de 353.164, toate fiind carduri inițiale”, au precizat oficialii CAS Maramureș.

Mai mult, de la implementarea cardului național de asigurări sociale de sănătate și până la finele lunii februarie la nivelul CAS au fost depuse 15.108 de cereri în vederea eliberării cardului duplicat ca umare a pierderii, deteriorării sau modificării datelor personale, din care 682 în primele două luni ale anului. Au fost, de asemenea, depuse 1.195 de cereri, din care 33 în primele două luni ale acestui an, în vederea eliberării adeverinței de asigurat pentru persoanele care au refuzat cardul din motive diferite.

„Au fost tipărite 14.171 carduri duplicat, din care 769 în perioada ianuarie-februarie 2019, care au fost predate la Poșta Română pentru distribuire. În primele două luni ale anului au fost emise 922 de carduri europene de sănătate sau certificate provizorii de înlocuire a cardului european”, au mai precizat reprezentanții CAS Maramureș.

Tot legat de sănătatea maramureșenilor, la nivel de județ numărul cererilor depuse de angajatori la CAS MM a fost de 1698, în valoare de 6,57 milioane lei, iar numărul celor decontate în primele două luni ale anului a fost de 1441, în valoare de 6,23 milioane lei.

În ceea ce privește persoanele fizice asigurate pentru concedii și indemnizații sunt încheiate până acum 70 de contracte, valoarea cererilor decontate în primele două luni din 2019 fiind de 249,43 mii lei, pentru 58 de cereri.

La nivel național doar 0,19 % dintre asigurați nu au acceptat primirea cardului național de sănătate, județul Maramureș nefiind în top din acest punct de vedere. Legea spune clar că asigurații care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conștiință, beneficiază de servicii medicale în baza unei adeverințe eliberate de CAS, adeverință care are o valabilitate de trei luni de la eliberare.

FOTO radiocluj.ro

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here