NU SUNT BANI – Primăriile mici, probleme cu susţinerea salariilor majorate: Lefurile, asigurate până în toamnă

439

Au majorat salariile angajaţilor, iar acum se plâng că nu au bani de unde să le achite. Este o situaţie întâlnită în multe dintre primăriile din ţară, probleme de acest gen fiind înregistrate şi în judeţul nostru. Consiliile judeţene au solicitat Guvernului la finele anului trecut  fonduri suplimentare pentru plata salariilor, după ce primăriile au primit libertatea de a le majora.

Potrivit profit.ro, direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a înregistrat 16 solicitări pentru „suplimentarea fondurilor necesare achitării salariilor personalului din cadrul instituţiilor administraţiei publice locale”.

Din totalul celor 16 solicitări, 11 sunt de la consiliile judeţene, printre care şi Consiliul Judeţean Maramureş. Probleme sunt acum odată cu schimbarea Guvernului, astfel că banii nu vor ajunge foarte repede la solicitanţi. Sunt primării în Maramureş, cum este Primăria Coaş, unde s-au luat bani de la investiţii pentru a putea da salarii majorate.

„Nu avem probleme neapărat. Oricum nu am dat majorare completă, am dat o parte doar. Ne descurcăm. Am luat bani de la investiţii ca să putem face aceste majorări. Am asigurat salariile pe 11 luni, luna decembrie fiind descoperită. Oricum, bugetul nu este aprobat, să vedem ce va fi, sperăm ca până la finele lunii februarie să avem buget aprobat”, ne spune primarul Sabin Raţ .

„Nu avem noi probleme cu salariile majorate. Avem salariile asigurate până în luna septembrie. Nu am luat banii de la investiţii, au fost banii care au venit de la buget. De banii de la investiţii nu ne atingem, asta e clar. Majorarea a fost de 25% în cazul nostru, dar să ştiţi că e nesemnificativă. Cel mai mult a luat cineva în mână cu 90 de lei în plus, restul sub 90 de lei”, a spus primarul din Coltău, Cendes Lajos.

La Sighet nu sunt probleme cu asigurarea salariilor majorate. „Avem bani pentru salarii. S-au redus, într-adevăr, banii de la Guvern care se adunau la bugetele consolidate. Probleme au primăriile mici, care nu au nicio vină că nu au investitori, nu au impozite de încasat. Nu au de unde să dea bani mai mulţi”,a spus primarul Horia Scubli. Toate aceste probleme au apărut ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, scădere care duce în mod evident la reducerea sumelor care le revin din cotele defalcate din acest impozit.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here