PRIMARI DESCURCĂREȚI -„Reţeta” dezvoltării inegale din Maramureș

577

Noua ministră a Dezvoltării Regionale, Rovana Plumb, zice că are ca obiectiv esenţial în a realiza o creştere economică sustenabilă care să asigure „o societate echilibrată, o extindere a clasei de mijloc”, miza majoră fiind creşterea investițiilor, pentru reducerea disparităților la nivel regional.

De ce nu se poate așa ceva este simplu, la mintea cocoșului: localitățile în sine nu au același potențial și nu sunt conduse de primari de același nivel. Maramureșul are, în materie de dezvoltare inegală, de dat lecții. În timp ce Culoarul Someșului și Fisculașul din jurul Băii Mari înfloresc, zona Codru sau Valea Izei nu au mai nimic de oferit investitorilor. Drumuri nu, gaz nu.

„În 2004 am câștigat statutul de oraș. După închiderea perimetrelor miniere și considerând că agricultura nu avea nici mecanizare și nici desfacere, am înțeles că șansa e să căutăm locuri de muncă. Am trimis oferta Tăuțiului la 174 de ambasade  ale țărilor cu care are țara noastră relații. Între timp m-am luptat să aduc infrastructură, să am ce le oferi: aeroport, cale ferată, drum european. Am oferit gaz, apă, canal, telefonie digitală și drumuri. Dar lovitura am dat-o după ce am făcut liceul, cu forță de muncă ieftină și calificată“, spune Anton Ardelean, depănând pașii datorită cărora are azi peste 3000 de locuri de muncă în orășel.

„În paralel, în Baia Mare se închideau zone industriale, gen Ferneziu, Combinat, altele. Dar aveau pretenții uriașe de la investitori. Noi am cerut așa: câtă suprafață vor să ocupe, valoarea investiției, câte locuri de muncă, în cât timp se realizează. Apoi am pretins să ocupe terenul cu clădiri în proporție de 60%. Am profitat și de boom-ul imobiliar… am lămurit Consiliul Local să nu facem dumping cu prețurile. Noi vindeam teren cu 4,5 euro/ar când vecinii Recea vindeau cu 10 euro/ar. Am câștigat… firmele dau impozit pe teren, pe construcții, pe salarii. Acolo e câștigul. Oricum piața și-a văzut de ritmul ei, s-au vândut în același timp, în zona Dura, terenuri cu 40 euro/metru pătrat!”, spune edilul.

Este doar un exemplu, la fel s-au descurcat și Fărcașa, Dumbrăvița, Recea. Însă nu la fel se pot descurca cei din Codru, Lăpuș sau Valea Izei. Așezarea, condițiile, infrastructura nu sunt aceleași. În plus, ne amintim de planurile povestite de primarul Mătieș din Mireșu Mare, care vorbea de o evaluare strictă a potențialului fiecărei localități, comune, zone folclorice, ca oferta și planurile făcute de unii-alții să fie conforme cu realitatea!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here