PREZENŢĂ SLABĂ – Maramureşul, în coada listei la referendum

330

Au fost două zile pline pentru toţi cei angrenaţi în referendum! Pe lângă cei peste o mie de angajaţi ai MAI, vorbim şi despre toţi maramureşenii din secţiile de votare, respectiv cei care s-au ocupat de sigilarea peste noapte a urnelor, în noaptea de sâmbătă spre duminică şi “contabilizarea” voturilor, după încheierea procesului de vot.

Încă de la bun început, oficialii MAI au venit cu precizări. Persoanele, care în ziua votării, s-au aflat într-o altă localitate, au putut vota la orice secţie din localitatea respectivă, fiind trecute pe listele electorale suplimentare. Totuşi, indiferent de localitatea unde s-au aflat, cetățenii au putut vota o singură dată, chiar dacă referendumul durează două zile.

# Reguli ale referendumului
La secțiile de votare din țară, cetățenii români şi-au putut exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare, precum și pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic, toate trei cu menționarea țării de domiciliu. În plus, serviciile pentru evidența persoanelor din Maramureş au lucrat cu publicul în weekend, între orele 7.00 și 21.00. Astfel, cetățenii care nu au avut carte de identitate valabilă și au dorit să participe la referendum au putut să își obțină documentul în aceste zile. Practic, au putut participa la referendum persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cele care au împlinit această vârstă în ziua în care merg la vot. La nivelul ţării, au fost 1.255 tineri. Însă, nu au avut dreptul să voteze debilii și alienaţii mintal puşi sub interdicţie și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Sarcina luării tuturor măsurilor necesare pentru ca referendumul să se desfășoare în bune condiţii a revenit preşedinților birourilor electorale ale secţiilor de votare.

# Urna mobilă, chemată pentru cazuri speciale
Participantul la referendum a putut vota într-o cabină închisă, prezența oricărei alte persoane în cabina de vot fiind interzisă. Totuși, participantul la referendum, care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, a avut dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor pentru a-l ajuta. Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate care au vrut să voteze, precum și cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă, asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, au putut vota prin intermediul urnei speciale. Astfel, cererile persoanelor netransportabile din cauză de boală sau invaliditate s-au putut depune la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare, însoțite de copii ale actelor care dovedesc starea de sănătate sau invaliditate. Pentru a asigura dreptul de vot al persoanelor din penitenciare sau centrele de arest preventiv, pe baza cererilor depuse anterior, membrilor biroului electoral al celei mai apropiate secții de votare li s-a permis accesul cu materialele necesare votării.

# Se poate face închisoare pentru referendum
Potrivit prevederilor Codului Penal, încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze într-un anume fel la referendum se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Persoana care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează persoana care votează fără a avea acest drept sau care votează de două sau de mai multe ori.

# Un viitor poliţist din Sighet, dosar penal pentru vot multiplu
Până duminică, 7 octombrie, la orele amiezii, Maramureşul a fost ferit de incidente. Însă, acest lucru nu a însemnat că maramureşenii au fost feriţi de incidente. Un tânăr sighetean a fost protagonistul unui incident mai puţin obişnuit în Câmpina, judeţul Prahova. Tânărul, elev al Școlii de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr”, s-a prezentat la Secția 160 de la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu”. El a votat pe lista suplimentară, întrucât are domiciliul la Sighetu Marmației. A votat, apoi și-a luat buletinul și a plecat, dar a revenit în secție după aproximativ o oră. Potrivit presei din Câmpina, tânărul i-a spus președintelui comisiei de votare că la plecarea din secție și-a dat seama că… a greșit votul, că a vrut să voteze altfel, dar s-a grăbit și a greșit. A dezlipit autocolantul de pe cartea de identitate și s-a dus la o altă secție (168 de la Colegiul Tehnic “Forestier”) unde a votat din nou. Apoi, a revenit la prima secție la care votase, pentru a anunța ce a făcut. Situația i-a blocat pe membrii comisiei de la “Grigorescu”, care au anunțat Poliție Municipală. Sigheteanul a plătit scump eroarea de logică. Tânărului viitor polițist i se va întocmi dosar penal pentru vot multiplu.

# Penultimul loc în prima zi
La referendumul din acest weekend, întrebarea de pe buletinul de vot a fost următoarea: “Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?” S-a putut răspunde cu DA sau NU. Probabil, chiar forma redundantă a întrebării i-a ţinut pe maramureşeni departe de secţiile de votare. Or, poate obişnuinţa, judeţul nostru având “în palmares” şi alte poziţii pe “podiumul negativ” al procesului electoral, cu alte ocazii. După închiderea secţiilor, sâmbătă, Maramureşul s-a clasat pe penultimul loc, surclasând numai judeţul vecin, Satu Mare. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central (BEC), în prima zi a Referendumului pentru modificarea Constituției, doar 3,71% dintre cetățenii cu drept de vot din Maramureș s-au prezentat la urne. Judeţul nostru s-a aflat sub media naţională. 5,72% din alegătorii înscriși în listele permanente din România au ieșit la vot până la ora 21, sămbătă, în prima zi a Referendumului pentru modificarea Constituției. Cea mai ridicată prezență la vot s-a înregistrat în Bihor (8,67%), Dâmbovița (8,64 %), Dolj (7,78 %), Mehedinți (7,5%) și Caraș Severin (7.33 %). La polul opus se situează Harghita (2,22%), Covasna (2,31%), Satu Mare (3.45%), Maramureș (3.71%) și Tulcea (3.93%). Probabil duminică, zi obişnuită pentru electorat, poziţionarea în clasament ar putea creşte. Referendumul s-a încheiat duminică, la ora 21.00. Trebuie să mai spunem că, la nivelul județului nostru, au fost organizate 435 secții de votare. S-au primit de la nivel central, pentru buna desfășurare a referendumului, 469.928 buletine de vot, 433.683 timbre autocolante și 2.175 ștampile cu inscripția ”Votat”.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here