PREZENTA ORA 15:00 – Maramureșenii au început sa iasă serios la vot. Frauda la vot în Vișeu de Sus

839

Județul Maramureș a ieșit din rândul județelor codase în ceea ce privește prezenta la vot la ora 15:00. Biroul Electoral Central a anunțat cifrele orei 15:00 în ceea ce privește prezenta la vot la nivel național. 26,64% apare în dreptul județului Maramureș.

Prezenta la vot a trecut de 30%, cea mai mare prezenta la vot fiind înregistrată în Ilfov, cu peste 37 de procente.

În Maramureș avem primul caz de frauda la vot. IPJ Maramures a întocmit dosar penal pe numele unui vișeuan de 68 de ani care a votat deși nu avea acest drept.

Bărbatul s-a prezentat la o secție de votare din Vișeu de Sus și întrucât nu figura pe listele permanente a fost trecut pe listele suplimentare și a votat. La scurt timp de la notificarea de către sistemul informatizat de monitorizare a prezenței la vot, polițiștii din cadrul Grupei operative de la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Maramureș au constatat că bărbatul nu are cetățenia română. Se continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit de polițiști. Se verifică toate aspectele în acest caz”, a declarat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș. Acesta a mai precizat că au mai fost raportate și alte incidente, dar acesta de la Vișeu de Sus era singurul care s-a confirmat la acea oră.

Biroul Electoral Central a anunțat că până la această oră, au fost înregistrate 61 de sesizări privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind consemnate pe raza județelor Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinți (4), Olt (4) și în Municipiul București – 5 evenimente.

Din numărul total de evenimente sesizate, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secțiilor de votare și nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot.

Cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natură penală. Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, respectiv 3 avertismente și 7 amenzi. În județul Ialomița, o persoană a fost sancționată cu 1500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secții de vot.

La nivelul județului Giurgiu, o persoană a fost sancționată cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale. În județului Neamț, președintele unei secții a sesizat faptul că o persoană și-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât și în afara secției de votare, opțiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei amendă.

La Constanța, s-a întocmit dosar penal pe numele unei femei care, după ce a votat, a încercat să voteze încă o dată folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierdută. Tot la Constanța, se fac verificări după ce în spațiul public au apărut fotografii cu o persoană care ar fi oferit bani unui președinte al unei secții de votare. În Botoșani, președintele unei secții de vot a sesizat faptul că în interiorul a două cabine de vot, persoane necunoscute au scris numele unor candidați la alegeri. Președintele secției a dispus măsuri pentru acoperirea înscrisurilor respective, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ 10 min. Activitatea s-a reluat fără probleme.

În județul Galați, se fac cercetări cu privire la două persoane care au votat deși nu aveau dreptul: una pentru că era pusă sub interdicție prin sentința Judecătoriei Galați, iar cealaltă pentru că avea drepturile electorale suspendate prin sentință judecătorească definitivă o dată cu condamnarea la executarea unei pedepse privative de libertate.

Dragoș Hojda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here