PREZENȚA LA VOT – Maramureșul, în continuare codaș

369

La ora 14:30 Maramureșul se afla printre ultimele județe la nivel de țară în ceea ce privește prezența la vot. Conform informațiilor oficiale venite de la Biroul Electoral Central, la nivel de Maramureș prezența la vot era de 22,99%, în total votând un număr de 97.714 persoane. La Biroul Electoral Județean nu au fost înregistrate incidente până la acest moment.

Prezență slabă la vot avem în Covasna, cu 20,35%, Ialomița, cu 22,59%, Satu Mare, cu 20,66% sau Vaslui cu 21,67%. De precizat că datele de schimbă de la o oră la alta.

La ora 13:35 votaseră un număr de 81.015 alegători cu drept de vot, cu urna specială au fost 429, iar pe listele suplimentare au fost 6287 alegători cu drept de vot.

Vă reamintim că la nivel de județ avem 438 de secții de votare, iar  pe listele electorale permanente sunt înscriși 424911 maramureșeni cu drept de vot.

La nivel național, de la deschiderea secțiilor de vot și până la acest moment au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale care au legătură cu desfășurarea alegerilor.

Până acum cinci sesizări nu s-au confirmat. A fost aplicată o singură amendă, în jud Olt. în valoare de 500 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112. Restul sesizărilor sunt în curs de verificări.

În general, sesizările au fost despre lipsa unor ștampile sau sfătuirea alegătorilor la sediul secției cu ce candidat să voteze și continuarea propagandei electorale.  Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Cu aceeași amendă se pedepsește comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice până la ora 21 în spaţiul de protecţie al secţiei de votare 21.00.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

În județul Vaslui s-a solicitat ambulanța pentru locțiitorul președintelui unei secții de votare și un alt membru al aceleași secții, iar o femeie din Ilfov a fost transportată la spital după ce i s-a făcut rău în secția de votare.

BEC a anunțat că în Vrancea, la o secție de votare, procesul de vot a fost suspendat temporar din cauza stării de sănătate a președintei secției. În prezent, i se asigură asistență medicală de specialitate la fața locului. În județul Suceava, două secții de votare au rămas fără curent, echipele de intervenție fiind alertate.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here