PREVENȚIE – Apicultorii maramureșeni trebuie să-și includă albinele în programul de eredicare a bolilor

441

Vremea capricioasă din ultimii ani a afectat nu numai recolta de miere, ci și sănătatea albinelor. De modul cum sunt împachetate pentru iarnă albinele depinde păstrarea familiilor în viitor.

Autoritățile sanitar-veterinare de stat sunt și ele interesate de sănătatea albinelor. Vasile Pop, director execuriv adjunct, în cadrul Direcției Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș spune că în acest sens este în derulare Programul Național Strategic de Supraveghere, Control și Eradicare al Bolilor. La albine apar două-trei boli importante, care uneori sunt fatale pentru familii întregi de albine.

Conform Ordinului 35 din 2016, care stipulează Programul de supraveghere a bolilor la albine, apar: varooza albinelor, loca americană și nosemoza, pe care le supraveghem obligatoriu.
Varooza este produsă de un ectoparazit ce face necazuri în multe stupine. Supravegherea trebuie făcută atât în exploatațiile nonprofesionale, adică la persoanele fizice, cât și în exploatațiile comerciale. Supravegherea clinică și anatomopatologică a albinelor lucrătoare, a trântorilor și a puietului se referă la supravegherea clinică și, în caz de suspiciune, la examene de laborator efectuate în perioada martie-octombrie. În acest interval, apicultorii trebuie să ia legătura cu medicul veterinar de liberă practică de pe raza localității unde este vatra stupinei, ca să fie incluși în Programul strategic. Acest lucru se realizează într-un anumit procent, în cazul stupinelor care au familii de albine producătoare, se ia valoarea de 5% din totalul familiilor de albine. De asemenea, se supraveghează atât albinele moarte, cât și porțiuni de fagure cu puiet, pe o suprafață de 20/20 cm. Medicul veterinar efectuează examenul clinic al familiilor de albine, prelevează eșantionul necesar examenului de laborator, face cererea de analiză în numele apicultorului, după care aduce proba la laborator, iar noi efectuăm aceste analize în cadrul Programului strategic, fără costuri pentru apicultor. În cazul exploatațiilor comerciale, prin contractul lor de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar, manopera de prelevare a acestor probe, convenită cu medicul veterinar, va fi plătită de către apicultor.

Programul Național Strategic de Supraveghere, Control și Eradicare a Bolilor la Animale include și bolile albinelor, prevăzute în Ordinul președintelui ANSVSA nr.35/2016 care stabilește un program de supraveghere pasivă pentru acarioză, locă americană, tropilaelapsoză și parazitoză cu gândacul mic de stup (boli rare la noi), dar și un program de supraveghere activă pentru locă americană, varooză și noosemoză.
V. Gherman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here