PREVENIRE DELICVENȚĂ JUVENILĂ – Întâlnire între elevi şi persoanele private de libertate din Penitenciarul Baia Mare.

608

Deoarece poveştile de viaţă au un impact emoţional mult mai puternic atunci când sunt relatate de protagonişti, în cea de-a doua zi din Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, zi dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, poliţiştii au intermediat o întâlnire între elevi şi persoanele private de libertate din Penitenciarul Baia Mare.

Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș a anunțat că activitatea de azi s-a desfăşurat la Penitenciarul Baia Mare sub sloganul „Învăţăm unii de la alţii”. În rolurile principale s-au aflat elevii de la Liceul cu Program Sportiv Baia Mare şi Colegiul Tehnic „George Bariţiu”. Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, a precizat că poliţiştii maramureșeni şi-au propus să-i sensibilizeze pe elevi cu privire la consecinţele ce decurg din nerespectarea legii şi totodată să-i conştientizeze că uneori, e doar un pas de la o decizie greşită la comiterea unei infracţiuni.

“Vizita a debutat cu o prezentare a instituţiei, a condiţiilor de detenţie, precum şi a regulilor după care se trăieşte dincolo de gratii. Apoi, elevii au avut posibilitatea să intre în celule, să discute cu personalul specializat al penitenciarului despre etapele prin care trec cei ajunşi acolo, despre reintegrarea lor, iar discuţiile faţă în faţă cu patru deţinuţi au constituit punctul culminant al vizitei.

Fiecare din cei patru condamnaţi a împărtăşit vizitatorilor propria poveste, alegerile greşite care le-au schimbat definitiv viaţa, consecinţele pierderii libertăţii. Relatările lor au evidenţiat că foarte multe fapte care duc la pierderea libertăţii sunt comise pe fondul consumului de alcool sau al substanţelor interzise iar presiunea anturajului nepotrivit contribuie semnificativ la luarea unor decizii greşite”, a aratat Metes.

Relatarea faptelor care i-au adus în această postură, exprimarea regretului pentru ce au făcut şi a dezamăgirii că au fost abandonaţi de prieteni, împărtăşirea experimentării privaţiunilor de tot felul au avut un impact deosebit asupra tinerilor care i-au ascultat cu maxim interes.

Dacă au înţeles, aşa cum au declarat, cât de important e să faci diferenţa între prieteni şi cunoştinţe, cât de important e sprijinul şi rolul familiei, dacă au înţeles că timpul este ireversibil şi nu poţi să ştergi o faptă odată comisă sau că tentaţia banilor nemunciţi poate să te ducă pe calea infracţionalităţii, se va vedea în alegerile pe care le vor face de azi înainte.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here