PREȚUL CARBURANTULUI EXPLODEAZĂ! – Epoca benzinei de sub 5 lei se încheie la 1 ianuarie

530

Prețul unui litru de benzină va crește din 1 ianuarie la peste 5 lei/litru, ca urmare a intrării în vigoare a două acte normative prin care, pe de o parte, sunt indexate accizele cu rata inflației, iar, pe de alta, este majorat conținutul obligatoriu de biocarburanți în litrul de benzină, respectiv motorină. Ultima măsură ar putea avea și efecte secundare pentru posesorii de mașini mai vechi, mai ales că este introdusă într-o lună de iarnă, în care aceștia oricum au probleme cu pornirea motoarelor la temperaturi negative. De aceea, potrivit actului normativ, aceștia trebuie avertizați de comercianți în legătură cu conținutul benzinei, respectiv motorinei.

De la 1 ianuarie, acciza va fi majorată la benzină de la 1.976 lei/1000 litri, la 2.038 lei/1000 de litri, cu 3,15% mai mare decât în prezent. Similar, acciza la motorină va fi majorată de la 1.838 lei/1.000 l la 1.896 lei/1.000 l. Impactul asupra prețului benzinei și motorinei va fi de aproximativ 7 bani pe litru.

Totodată, va fi majorat și conținutului minim de biocarburanți de la 4,5%, cât este în prezent, la 8% în benzină. Similar va fi introdus și un conținut minim de biocarburanți de 6,5% în motorină (față de 5%, cât este în prezent). Impactul acestei decizii asupra prețului benzinei și motorinei va depinde probabil de evoluția cotațiilor internaționale ale biocarburanților, însă nu este exclusă o majorare totală de 10 bani/l la benzină (7 bani acciza, 3 bani – biocarburanții).

Iar pe 1 ianuarie vor intra în vigoare noile măsuri guvernamentale, ceea ce ar putea conduce la o creștere a prețului benzinei la 5,06 lei/l, respectiv 5,42 lei/l în cazul motorinei (unde impactul biodieselului ar putea fi unul insignifiant).

Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor este actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. În cazul în care în ultimele 12 luni este înregistrată o scădere a prețurilor de consum, nivelul accizelor rămâne același. Până în 2015, accizele erau exprimate în moneda euro și erau calculate anual în moneda națională, cursul de schimb valutar utilizat fiind cel stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Măsura de majorare a conținutului de biocombustibili ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, motiv pentru care Comisia Europeană a deschis pe 23 noiembrie 2017, o procedură de infringement pe tema calității carburanților comercializați, prevăzută în directiva 1513/2015 a Parlamentului European.

profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here