PREMIUL MENTOR – Elevii maramureșeni își pot nominaliza profesorii preferați, până la finalul anului

296

Premiul Mentor pentru excelență în Educație este acordat, în fiecare an, de Fundația pentru Comunitate unui număr de zece profesori și antrenori din întreaga țară, pe baza unor propuneri făcute de elevi.

Elevii maramureșeni își pot nominaliza favoriții utilizând formularul ce poate fi descărcat de pe site-ul pentrucomunitate.ro. Persoana nominalizată în anii anteriori, care nu a fost premiată, poate fi nominalizată din nou. Nominalizarea trebuie să conțină numele profesorului sau antrenorului, cât și o justificare care să reflecte cele mai importante rezultate obținute de copiii și tinerii pregătiți de el, precum și momentele de vârf ale carierei sale.

De asemenea, sunt necesare și coordonatele persoanei nominalizate (numele, adresa poștală, e-mail, telefon, unitatea de învățământ).

“Dorim să atragem atenția opiniei publice asupra acelor profesori, antrenori, mentori care au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor. Îi căutăm pe acei profesori, antrenori, mentori care au reușit și reușesc să stimuleze copii talentați, care îi pregătesc pentru a face față competițiilor, care caută în permanență posibilitățile lor de dezvoltare.

Îi căutăm pe acei profesori, antrenori, mentori a căror excelență educativă a condus generații întregi spre succes, a căror activitate însă a rămas în umbră, fără recompense morale sau materiale. Dacă îi cunoașteți, nominalizați-i la premiul Mentor pentru excelență în Educație”, precizează reprezentanții Fundației pentru Comunitate.

# Evaluarea nominalizărilor

Dintre cei nominalizați, Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate va alege zece personalități din domeniul sportului, artelor, culturii și a științelor, care vor obține Premiul Mentor pentru excelență în educație. Fiecare premiant va primi un trofeu, o diplomă și o sumă în valoare de 8.000 de lei. Consiliul va avea în vedere contribuția mentorului la succesele celor pregătiți de el.

Nominalizările se pot face până la data de 31 decembrie 2019.

Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate va alege câștigătorii Premiului Mentor în luna februarie 2020 și va organiza înmânarea distincțiilor în perioada următoare. Lista premianților se publică în ziua decernării premiilor.

# Tatiana Cauni, profesor Merito 2019

Maramureșul are un profesor Merito 2019. Tatiana Cauni este profesoară de Limba și Literatura Română la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare. De asemenea, coordonează și trupa de teatru Masca a liceului.

S-a născut în județul Dolj, dar tatăl ei era ucrainean și mama din zona Maramureșului, iar când avea patru ani familia s-a mutat în Baia Mare. În liceu, Cauni avea o grămadă de pasiuni. Îi plăceau filologia, dar visa și la psihologie, și la teatru. Însă vocația pentru învățământ a rămas constantă, i se părea că îmbina toate celelalte pasiuni ale ei.

„În clasa a XII-a, când diriginta i-a pus pe elevi să scrie despre meseria pe care vor s-o aibă, Cauni a scris: <<Vreau să fiu un profesor foarte bun>>. După absolvire, a făcut doi ani de postliceală la Craiova – <<o răzvrătire a adolescenței>>, cum îi spune ea. A făcut practică în leagăne de copii și apoi la o grădiniță, ceea ce spune că i-a prins bine. În final, s-a întors la Baia Mare și s-a înscris la Facultatea de Filologie.

Nu i-a fost ușor, pentru că avea deja o fetiță de șase luni pe care o creștea singură, dar a luat licența cu 9,75. Apoi a făcut un masterat în drepturile omului și a început să predea direct la liceu. După un an la un colegiu tehnic, în 2001 a dat concursul național de titularizare pentru a se muta la Liceul <<Emil Racoviță>> și a ieșit a doua pe listă”, scrie site-ul merito.ro.

Tatian Cauni a separat mereu activitatea la oră de relația personală pe care o are cu elevii.

„Sunt destul de severă. Copilul trebuie să știe foarte clar unde este, care-i este nivelul. Dacă pe el îl fac să înțeleagă foarte bine unde se situează și că nota e pe cât știe și pe merit, atunci e bine. Nu sunt adepta notelor mari date cu indulgență.

Filozofia aceasta e influențată și de liceul în care predau de atâta timp. În urmă cu șase ani, Racoviță a fuzionat cu un liceu tehnic, iar astăzi sunt sute de elevi din medii diferite și zeci de profesori în aceeași clădire. Totodată, fiind un liceu teoretic și nu un colegiu, elevii nu vin cu note de 9 și de 10. E foarte greu și mult de muncit de la 6-7. Atunci trebuie să muncească și ei”, spune prof. Tatiana Cauni.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here