PREMIERĂ NAŢIONALĂ – Două oraşe s-au înfrăţit. Ce leagă Baia-Sprie şi Târgu Ocna (FOTO)

514

Primăria oraşului Baia Sprie a deschis drumul înfrăţirilor între comunităţi din România. Până acum, înfrăţirile s-au realizat cu localităţi din alte ţări. Oraşul Baia Sprie este, astfel, primul din ţară care s-a înfrăţit cu oraşul Târgu Ocna din judeţul Bacău.

Evenimentul istoric a avut loc, într-un cadru festiv, la Primăria Târgu Ocna. Delegaţia băispriană, condusă de primarul Alin Sebastian Bîrda, a fost întâmpinată tradiţional, cu pâine (colac) şi sare, de o tânără îmbrăcată în frumosul costum popular moldovenesc. De faţă au fost prezente oficialităţile locale, în frunte cu primarul Ştefan Şilochi, lucrători din administraţia locală, consilieri locali şi conducători de unităţi din oraşul băcăoan.

După o scurtă prezentare a participanţilor au urmat alocuţiunile primarilor, semnarea documentelor, ciocnirea unei cupe cu şampanie şi socializarea părţilor implicate în acest eveniment. Delegaţia din Baia Sprie a fost invitată să viziteze oraşul, ocazie cu care s-au împărtăşit idei legate de administraţie, cultură, religie, asistenţă socială, turism şi economie.

Oraşul Târgu Ocna dispune de: singurul centru de exploatare a sării din Moldova; cel mai mare număr de biserici (30) raportat la numărul de locuitori (aproape 14.000); centru de tratament balnear; centru de izvoare minerale; monumente comemorative (7); clădiri cu valoare istorică şi arhitectonică (5) etc.

Târgu Ocna este o staţiune turistică de interes naţional unde vin anual sute de mii de vizitatori din întreaga ţară şi din străinătate, în special Republica Moldova şi Ucraina.

# Se vor realiza proiecte comune
Dacă, în cele mai multe cazuri, apropierea oraşelor în care au funcţionat penitenciare, colonii, lagăre sau batalioane de muncă s-a realizat prin evenimente culturale, simpozioane la care s-au dezbătut teme legate de represiunea comunistă, acum ne aflăm în faţa unei „înfăptuiri” istorice. S-au înfrăţit două oraşe care au în comun suferinţa celor care, pentru ideile şi crezul lor, au ajuns după gratii.

Istoria represiunii din centrele concentraţionale comuniste de la Baia Sprie şi Târgu Ocna îşi va găsi o multitudine de subiecte comune, va aduna alţi foşti deţinuţi care au suferit aici, cât şi cercetători români sau străini interesaţi de istoria celor două centre de detenţie politică, precum şi de îndelungata tradiţie minieră din cele două zone.

Printr-o înţelegere de cooperare semnatăde primarii Alin Sebastian Bîrda şi Ştefan Şilochi, cele două părţi şi-au propus să implementeze proiecte în domeniul cultural, educaţional, turistic, de dezvoltare economică şi socială, în beneficiul lor. Astfel, s-au stabilit domenii şi modalităţi de cooperare, prin care se vor realiza simpozioane, expoziţii, lansări de carte, schimburi culturale, colaborare între asociaţii, instituţii şi organizaţii culturale, contracte între istorici, cercetători şi specialişti etc. Cooperarea între cele două oraşe trebuie să se axeze în jurul suferinţei deţinuţilor politici din colonia de muncă de la Exploatarea Minieră Baia Sprie şi Penitenciarul Spital Târgu Ocna.

Cele două localităţi au foarte multe obiective comune care vor fi dezvoltate în viitorul apropiat pentru creşterea nivelui de trai din comunitate.

Vasile GHERMAN

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here