PREMIERĂ ÎN MARAMUREŞ – Elevii din Fărcaşa învaţă ciclism, înot şi ski (GALERIE FOTO)

441

Comuna Fărcaşa prosperă, iar acest lucru este vizibil cu ochiul liber. Condiţiile de trai sunt superioare altor comunităţi locale, fapt care aduce şi premiere la nivel judeţean. Copiii din Fărcaşa învaţă să meargă cu bicicleta, ba chiar sunt susţinuţi în acest sens de autorităţile locale. În plus, au cursuri de înot şi ski.

# Mersul pe bicicletă, susţinut de primar
Primarul comunei Fărcaşa, Ioan Stegerean, a precizat, pentru AxaNews.ro, că susţine cu ardoare ca noua generaţie să înveţe să facă mişcare.

Pentru ca acest lucru să fie evident, a montat parkinguri pentru biciclete. Deasupra celui aflat la primărie scrie, clar, cu litere de o şchioapă, “Primarul comunei Fărcaşa susţine şi încurajează folosirea bicicletei pe raza comunei”.

“Intenţia noastră este de a promova un stil de viaţă sănătos, pentru a nu avea nevoie de atâtea medicamente. Lumea circulă mult pe biciclete, la noi. Îi vezi de la şase, şapte dimineaţa, pedalând. Avem mai multe parcări pe biciclete, la primărie, la blocurile ANL, către Sîrbi, în deal. Ba chiar vrem să amenajăm şi un spaţiu de agrement, pentru camping. Avem şi un ţarc pentru biciclete, aici, la şcoală”, a precizat Ioan Stegerean.

# Locuitorii din Fărcaşa, încântaţi de mersul pe bicicletă
Într-adevăr, prin Fărcaşa circulă o mulţime de biciclete. Estimările sunt că fiecare gospodărie are cel puţin o bicicletă. Oamenii văd cu ochi buni acest mod de deplasare, întrucât e şi mai economic, şi mai sănătos. “Merg zilnic la muncă pe bicicletă. Nu văd de ce ar trebui să iau maşină, mai ales atunci când este vreme bună. În plus, e plăcut, faci mişcare şi parcă te simţi mai în vigoare pe durata zilei. Atât eu, cât şi soţia şi fetiţa, avem biciclete. Avem şi ţarcuri speciale unde să le legăm atunci când ne deplasăm dintr-un punct în altul, ceea ce este foarte bine pentru noi”, a explicat Ioan, un locuitor al comunei Fărcaşa.

# O pleiadă de activităţi extraşcolare atractive
La şcoală sunt 30 de biciclete. Ele sunt utilizate de elevi, să înveţe, iar mai apoi, să se plimbe cu ele, la orele de educaţie fizică. “Sunt unele ore în care elevii circulă cu bicicleta, pentru a deprinde un stil de viaţă sănătos. Însă, nu avem numai program de ciclism, ci şi de ski sau înot. Cursuri de înot se fac la piscina de pe Dura, iar ski la Şuior. Profesoara Eliza Pop este cea care se ocupă de aceste cursuri. Sunt 15 şedinţe de iniţiere. În plus, elevii beneficiază şi de diverse excursii în staţiuni din ţară, ultimele ori au mers la Arieşeni sau Borsec, dar şi în străinătate, în Austria, la Flattach. De asemenea, elevii noştri au posibilitatea de a se înscrie în Ansamblul “Plaiuri Someşene”, coordonat de Amelia Mureşan, sau să urmeze cursuri de dansuri sportive sau de societate, la Tămaia. Sunt foarte mulţi înscrişi la aceste activităţi extraşcolare. Având şi un act educaţional eficient, dar şi aceste activităţi, am avut surpriza plăcută să vedem că vin către şcoala noastră şi mulţi elevi din afara comunei Fărcaşa”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Viorelia Maria Vele, directorul Şcolii Gimnaziale “Lucian Blaga” din Fărcaşa.

# Învăţământ profesional susţinut de Eaton
La această unitate de învăţământ studiază, în total, 540 de copii şi tineri, un număr foarte bun în contextul depopulării mediului rural şi a scăderii populaţiei. Sunt înscrişi preşcolari, elevi de ciclu primar, elevi de ciclu gimnazial şi, surpriză, elevi de şcoală profesională. Acest tip de învăţământ se face în colaborare cu compania Eaton. “Avem 60 de elevi la şcoala profesională duală, clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a. Ei provin din toată zona Codru. Specializările sunt sudor, operator maşini comandă numerică şi electromecanic utilaje instalaţii industriale. Ei fac atelierele de practică la compania Eaton. Am avut deja prima generaţie de elevi care au terminat şcoala profesională, care a obţinut certificat de calificare profesională. Aproape 60% dintre ei au fost încadraţi deja în muncă, tocmai la Eaton. Sediul efectiv al şcolii profesionale se află la şcoala din Sîrbi”, a explicat Viorelia Maria Vele.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here