PREMIERĂ ÎN MARAMUREŞ – Aplicaţie online pentru turiştii din Bârsana (GALERIE FOTO)

474

Autorităţile din Bârsana au decis direcţia de dezvoltare în viitoarea perioadă. Turismul este soluţia pentru ca această comunitate să prospere.

Mai ales că această comună a devenit, recent, staţiune turistică de interes local. Cu toate că, datorită notorietăţii pe care o are mănăstirea, ar putea merita mai mult, în perioada următoare.

# Bârsana, staţiune de interes local
Decizia care atestă faptul că Bârsana este staţiune de interes local urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, în curând. Desigur, există nişte criterii care oferă acest titlu. Principalul priveşte spaţiile de cazare. În prezent, Bârsana are 20 de pensiuni, cu vreo 127 locuri de cazare. “Strategia noastră de dezvoltare se axează pe turism. Pe acest segment mergem. În acest fel, vom putea obţine mai multe fondur de la Uniunea Europeană. Avem pensiuni, însă sunt mulţi doritori care şi-au manifestat deja intenţia de a realiza şi altele. Sunt deja proiecte depuse pentru pensiuni şi se aşteaptă finanţarea”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Teodor Ştefanca, primarul comunei Bârsana.

# Mănăstirea, motor de dezvoltare turistică
Un motor important pentru atingerea acestui deziderat îl constituie Mănăstirea Bârsana, un stâlp al credinţei maramureşene. O mulţime de pelerini aleg să se reculeagă zilnic în oaza de linişte, mulţi străini. “Este un loc cu care ne mândrim de fiecare dată. Vin atât români, cât şi străini. Celor vorbitori de germană îi întâmpin şi eu cu un bun venit, în limba lor, fiind cunoscător. Avem şi persoane care s-au stabilit aici, pentru că ai găsit liniştea dorită. Susţinem turismul religios şi, în general, orice formă de turism, întrucât consider că este cheia dezvoltării noastre. Vrem să avem un pachet turistic complet aici. Avem o colaborare foarte bună cu stareţa mănăstirii şi susţinem lăcaşul de cult cu tot ceea ce este nevoie. Le stăm la dispoziţie cu tot ceea ce au nevoie Dorinţa noastră este să facem şi mai mult decât o facem în prezent şi să ne dezvoltăm pe toate căile posibile”, a precizat primarul Bârsanei.

# Producătorii tradiţionali, pe hartă
În premieră pentru Maramureş, în Bârsana funcţionează o aplicaţie online, destinată cu precădere turiştilor. “Cu ajutorul aplicaţiei, turistul poate afla ce obiective turistice avem în zonă, cum poate găsi instituţiile, dar şi producătorii din zonă. Practic, are la dispoziţie o hartă cu toate informaţiile necesare. Dacă, spre exemplu, doreşte să îşi cumpere un kilogram de brânză, accesând aplicaţia, află exact unde trebuie să meargă. Are la dispoziţie contactele necesare, pentru a ajunge la gospodăria respectivă. Sunt şi informaţii despre locuri de cazare şi restaurante. Este o premieră pentru Maramureş”, a detaliat Teodor Ştefanca.

# Lista obiectivelor turistice
În ceea ce priveşte obiectivele turistice, Bârsana nu duce lipsă deloc de aşa ceva. “Avem binecunoscuta mănăstire, dar şi biserica aflată în patrimoniul UNESCO. Avem chiliuţa de pe Valea Caselor, o mică biserică greco-catolică. Totodată, avem şi un centru civic proaspăt reabilitat, însă unde vom mai interveni cu modernizări. Recent, am amplasat o troiţă în memoria eroilor din cele două războaie mondiale. Aceasta a fost sfinţită în prezenţa a sute de locuitori ai comunei Bârsana, şi nu numai”, a precizat Ştefanca.

Însă, până la urmă, Bârsana poate intra lejer într-un circuit turistic mai mare, iar astfel, turiştii să viziteze mai multe obiective de larg interes, ordonate de Divinitate pe Valea Izei şi în împrejurimi.

Cătă ŢINEGHE

Galerie foto – Centrul civic al comunei Bârsana, unde a fost sfinţită, recent, o troiţă închinată eroilor din cele două războaie mondiale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here