PREMIERĂ ÎN BAIA MARE – Primele treceri de pietoni 3D, în fața Colegiului de Arte

3264

Strada Petofi Sandor din Baia Mare a căpătat începând de azi un aspect inedit, odată cu amplasare a două treceri de pietoni în perspectivă tridimensională. Aceastea se află în fața Colegiului de Arte și au fost realizate de elevii clasei a IX-a C de la acest liceu, coordonați de Poliția Rutieră Baia Mare.

La realizarea trecerilor de pietoni 3D s-a folosit vopsea specială pentru marcaje rutiere, liniile și umbrele realizate de liceeni provocând conducătorilor auto iluzia optică de plutire a dungilor albe. Astfel, trecererile de pietoni sunt mult mai vizibile și, în plus, au un aspect artistic.
Dacă pentru Baia Mare este o premieră, treceri de pietoni asemănătoare se află amplasate în mai multe orașe din țară. Prima “zebră” 3D din România a fost realizată de elevii Liceului de Artă din Buzău, în anul 2017, chiar în faţa şcolii lor.
# Iluzie optică pentru şoferi
Marcajele rutiere au fost trasate astfel încât să le producă şoferilor o iluzie optică. Umbrele efectuate le dau şoferilor senzaţia că se află în faţa unor obstacole iar tendinţa este aceea de a spori vizibilitatea şi a reduce viteza. Materialele necesare au fost puse la dispoziţie de Serviciul Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare.
“Elevii au lucrat sub supravegherea poliţiştilor şi profesorilor câteva ore, timp în care circulaţia auto în zonă a fost restricţionată. Realizarea zebrei 3D este parte a campaniilor iniţiate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş pentru reducerea vitezei şi creşterea siguranţei pietonilor. Poliţiştii speră ca efectul tridimensional să fie util pentru şoferi şi în acelaşi timp atractiv pentru pietoni, astfel încât aceştia să nu mai traverseze neregulamentar. În situaţia în care zebra se va dovedi utilă, conceptul se va dezvolta şi la trecerile pentru pietoni din zona altor unităţilor de învăţământ din municipiu”, a explicat Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.
Marius CÎMPIAN, Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here