PREMIERĂ CINEMATOGRAFICĂ – Film de scurt metraj, realizat la Hollywood, lansat la Baia Mare

360

Filmul de scurt metraj „Heyley” a fost lansat, luni seara, la cinematograful din mall-ul băimărean, în prezența a peste 200 de persoane. Pelicula este lucrarea de licență a regizorului Michael Dolha, din Baia Mare, absolvent al „New York Film Academy”, din Los Ageles.

Lansarea a avut loc în prezența autorului filmului. Subiectul abordat este extrem de sensibil și de actualitate, respectiv traficul de copii. Statele Unite ale Americii sunt, acum, în mijlocul unui adevărat scandal pe această temă.

În scenariu, o fetiță călătorește în avion însoțită de un bărbat, iar o stewardesă își dă seama că ceva nu este în regulă cu fetița. Ea încearcă prin diferite tertipuri să o descoasă pe micuță și să o determine să spună ce se întâmplă, însă fetița nu vrea să vorbească. În momentul în care intervine un polițist, acesta nu reușește să găsească nicio dovadă că fetița ar fi răpită sau abuzată, astfel că bărbatul pleacă cu fetiță cu tot, în ciuda convingerii stewardesei.

Povestea expusă de tânărul regizor reușește să transmită prin imagini sentimente, cu atât mai mult cu cât personajul principal, o fetiță de doar opt ani, spune un singur cuvânt pe tot parcursul filmului. Privirea ei însă este extrem de expresivă. Subiectul a fost inspirat dintr-o experiență personală a regizorului, combinată cu o poveste impresionantă a unei fete de 15 ani, salvată de o stewardesă atentă. „Mă întorceam la Los Angeles dintr-o vacanță de Crăciun, era un zbor de 11 ore, dar după două ore, căpitanul a spus că vom ateriza de urgență în Islanda, fără să dea detalii. Lumea a început să se panicheze, pentru că toți credeau că sunt probleme la motor. Eu, chiar și în situația asta critică, mă gândam ce bun subiect de film ar fi această tensiune care s-a creat în avion. M-am gândit că într-o bună zi voi face un film al cărui subiect se va întâmpla în avion, cu o poveste care să creeze foarte multă tensiune. Alegând deja locația, am dat peste o poveste reală, în care o stewardesă a salvat o adolescentă de 15 ani din mâinile unui traficant de copii. Stewrdesa a spus că, doar uitându-se în ochii, ei și-a dat seama că ceva e în neregulă. Inspirându-mă din acea poveste am vrut să fac acest scurt metraj”, a mărturisit Michael Dolha. El a mai arătat că își dorește să facă și un film de lung metraj pe această temă.

Filmările au avut loc într-un studio din Los Angeles, iar filmul realizat de băimărean a fost ales pentru a fi vizionat acolo, de către profesori și invitați. Micuța de opt ani, Maria Roman Săcui, a fost și ea prezentă la lansarea filmului și a destăinuit că i-a plăcut foarte mult pe platourile de filmare și că i-ar plăcea să devină actriță.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here