PREMIERĂ AxaNews.ro – TRAGEDIE FĂRĂ MARGINI – Mamă şi bebeluş, decedaţi în Maramureş, la distanţă de trei zile. Cazul, în atenţia ministrului Sănătăţii

9053
candles

În ultima perioadă, Spitalul Judeţean “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare a fost implicat într-o serie de scandaluri. Punctul comun l-a constituit modul în care sunt trataţi nou-născuţii, în unitatea medicală. Mai întâi, a apărut scandalul cu bebeluşul născut mort, apoi cel al bebeluşului cu infecţie. Vă prezentăm un caz mai îngrozitor. O mamă şi micuţul căruia i-a dat naştere au decedat la distanţă de câteva zile.

Soţii Vasile şi Bianca Pop aşteptau primul lor copil. Sarcina nu a decurs, însă, normal. Ca atare, de-a lungul timpului, cei doi maramureşeni din Chechiş au bătut de mai multe ori drumul spitalului, fie el Judeţean sau de Boli Infecţioase. Vasile Pop a relatat că i s-a spus că soţia sa are o simplă infecţie, însă personalul medical nu i-a oferit detalii.

# Fetiţa după câteva ore, mama după patru zile de la naştere
S-a ajuns, din cauza implicaţiilor, la complicaţii şi, în mod invariabil, la cezariană. “Duminică, în data de 19 august, soţia mea a născut copilul. Mi s-a pomenit, din nou, despre infecţie. Am cerut explicaţii, însă mi s-a spus că nu sunt doctor, astfel încât să mi se explice. Am apucat să văd fetiţa, la Reanimare. Luni, în data de 20 august, am mers să fac cumpărături, pentru a merge în vizită. Mă suna soacra, care a fost şi ea asistentă la Spitalul Judeţean, că are o veste proastă. Mi-a spus că fetiţa a murit. Luni şi marţi, soţia mea părea să fie ok. Miercuri, când am fost în vizită, mi-a spus că nu poate respira. Am sunat la ora 22.00, pe secţie, şi mi-a zis, din nou, că simte că nu are aer. Am lăsat-o să se odihnească. Din păcate, atunci a fost ultima dată când am vorbit cu ea. Joi dimineaţă, la ora 10.00, am aflat că a murit şi soţia mea”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Vasile Pop.

# Încă un caz, în aceeaşi săptămână?
Bărbatul spune că a fost şocat de întâmplări, astfel încât nu a fost în stare să acţioneze în vreun fel. “Ulterior, am făcut cerere la spital, să mi se spună ce medicaţie a luat, ce s-a întâmplat de fapt. Mă gândesc să mă adresez Colegiului Medicilor. Dacă lăsăm lucrurile aşa, se poate întâmpla şi altora. Este o dramă de nedescris. Soţia şi soacra, ambele, au lucrat la Spitalul Judeţean, în urmă cu aproximativ şapte ani, după care au plecat la muncă în Italia. Practic, ele cam ştiau cum funcţionează lucrurile în spital. De aceea, efectiv nu mi-a venit să cred. Mi-a spus cineva de la morgă că a mai fost un caz în perioada aceea, o doamnă de 36 de ani, cu şase copii, care a murit după ce a dat naştere ultimului copil. Nu mai înţeleg ce se întâmplă”, a povestit Vasile Pop din Chechiş.

# Greşeală medicală sau recidivă a infecţiei?
Bărbatul spune că a mai ajuns o dată, la Spitalul Judeţean, înainte cu o lună şi nu a fost mulţumit de modul în care a fost tratat el şi pacienta, soţia lui. “Tot într-o duminică s-a întâmplat. Dimineaţa. S-a simţit rău şi a ajuns la Urgenţă. Au lăsat-o acasă după două ore şi ceva. A mâncat puţin, însă se simţea la fel de rău. În noaptea de duminică spre luni, am sunat la salvare, pentru că starea ei nu era bună deloc. Aceeaşi doctoriţă a văzut-o, la ora 04.20. A zis că este caz de internare. Prima dată nu s-a ştiut asta? Am întrebat ce are şi mi s-a spus de ce mă interesează?”, a susţinut maramureşeanul.

# Comisie de la Cluj pentru acest caz
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat, în exclusivitate pentru AxaNews.ro, că acest caz a intrat în anchetă. “În data de 28 septembrie, va sosi în Baia Mare o comisie specializată în astfel de situaţii de deces materno-infantin. Comisia va evalua situaţia şi va da un verdict în acest caz”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Sorina Pintea.

Trebuie să precizăm un lucru. Cercetările vor trebui să scoată la iveală şi dacă monitorizarea sarcinii a respectat regulile de conformitate. Se pare că această operaţiune a avut loc într-un cabinet privat, conform explicaţiilor bărbatului.


Păstrându-ne obiectivitatea, să menţionăm care sunt noutăţile în celelalte cazuri!

Anchete peste anchete la Spitalul Judeţean Baia Mare. Un bebeluş s-a născut mort la începutul acestei săptămâni. Cazul a zguduit întreaga comunitate, iar oamenii au ajuns să demonizeze sistemul sanitar. Nu ştim dacă pe bună dreptate sau nu, nu putem emite judecăţi de valoare, nefiind specialişti. Cert este că situaţia este îngrijorătoare.

În această speţă, ancheta este în derulare. Conform unor surse abilitate ale ziarului online AxaNews.ro, din sistemul medical, micuţul care a decedat avea o dublă circulară de cordon şi hemoragie intracraniană severă.

În plus, evoluţia sarcinii nu a fost urmărită în Spitalul Judeţean Baia Mare, ci într-un cabinet privat. Practic, sunt necesare şi informaţii din zona de obstretică – ginecologie, nu numai din cea de neonatologie. Practic, neonatologul numai asistă la cezariană. Nu de alta, însă, spun sursele, este posibil ca monitorizarea sarcinii să nu fi respectat regulile de conformitate.

# Infecţia poate veni şi din exteriorul spitalului
În privinţa cazului cu copilul care prezenta o infecţie şi s-a spus că ar fi vorba despre una intraspitalicească, a fost demarată şi aici o anchetă. “S-au recoltat probe şi urmează să se facă o anchetă epidemiologică. Întâi să vedem rezultatele şi apoi să emitem judecăţi de valoare vizavi de ceea ce se întâmplă într-un spital. Nu există spital fără infecţii asociate sistemului medical. Acestea apar din mai multe cauze, însă, la fel, poate veni de la mamă. Aceste cazuri legate de mamă şi copil sunt mai delicate. Pot să înţeleg absolut tot, însă trebuie să vedem rezultatele”, a precizat, pentru AxaNews.ro, Sorina Pintea.

Conform unor informaţii venite din sistemul medical, stafilococul nu ar fi provenit din spital, însă… sunt aşteptate rezultatele. AxaNews.ro respectă deontologia profesională, nu emite judecăţi de valoare, sprijină familiile care întâmpină probleme în raport cu cadrele medicale şi, în general, orice instituţie a statului care are datoria să protejeze cetăţenii, însă adevărul este cel care trebuie să primeze. Aşadar, aşteptăm cu interes rezultatele în cazurile care au făcut înconjorul Internetului.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here