PREMIERĂ AxaNews.ro – INEDIT – Monumentul Unirii va fi amplasat în Baia Mare

923

Un monument închinat Marii Uniri va fi amplasat, în perioada următoare, în municipiul Baia Mare. Acesta va înfăţişa celebrul fus maramureşean şi va fi aşezat, în apropierea Catedralei Ortodoxe “Sfânta Treime”, pe bulevardul Unirii.

Realizatorul lucrării este artistul Ioan Marchiş. Acesta a precizat că a făcut mai multe variante pentru lucrare. În imaginea ataşată textului, se observă una dintre machete. Aceasta înfăţişează câteva scări şi patru statui, în patru colţuri. În mijloc se află piesa de rezistenţă, fusul maramureşean.

# Un fus maramureşean de şapte metri înălţime
Artistul Ioan Marchiş a explicat că forma finală va fi diferită. Însă, figura centrală va fi aceeaşi. “Lucrarea este centrată în jurul fusului maramureşean. Va fi, practic, un nod mare din lemn sau metal, vom vedea care este soluţia pentru care se va opta. Cert este că înălţimea sa va fi de şapte metri. Fusul conţine strâns unite trei perechi de elemente. Acestea vor reprezenta, practic, Unirea. Lucrarea va fi amplasată în viitoarea Piaţă a Unirii, care va fi amenajată pe bulevardul Unirii, în faţa Catedralei Ortodoxe “Sfânta Treime”, lângă o unitate bancară. Este proiectul meu pentru Centenar, lucrez, în prezent, la manoperă. Se doreşte a fi simbolul Marii Uniri. Va fi amplasat şi un ansamblu de bănci în jurul monumentului, încă nu se ştie cu precizie câte vor fi. Intenţia este de a fi montat până la data de 1 decembrie”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Ioan Marchiş, de numele căruia se leagă o mulţime de monumente din municipiu şi din judeţ.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here