PREFERINȚE – Folclorul, pe gustul tinerilor maramureșeni

449

Muzica reprezintă un rol aparte în viața tinerilor. Indiferent de genul pe care îl ascultă, muzica le oferă acestora posibilitatea de a se detașa și relaxa, oferind în același timp bucurie și posibilitatea de afirmare.

În lume există numeroase genuri muzicale, însă mulți afirmă că se simt atrași de muzica tradițională a locului de unde provin.

De exemplu, în Maramureș, numeroși copii și tineri spun că folclorul joacă un loc important în viața lor și tocmai de aceea unii aleg să se înscrie în diverse ansambluri sau doresc să învețe diferite instrumente muzicale.

„M-am apucat de dansuri populare la sfârșitul clasei a patra. Când ni s-a spus că se vor face cursuri la cămin în Farcașa si eu am fost curios să văd cum e, am vrut să învăț să dansez de mic. Pe parcurs mi-a plăcut din ce în ce mai mult. Fac asta și acum, după 12 ani. E o pasiune de a mea. Îmi place foarte mult muzica tradițională, atât zonele din Maramureș, cât și unele din afara județului. După mine, portul și tradiția trebuie duse mai departe și de noi, cât și de urmașii noștri. Mi se pare foarte tare ceea ce fac. Merg prin țară la spectacole, dansez la nunți și avem multe ieșiri. Îmi place dansul, mă definește destul de mult”, precizează Ionuț Maxim.

„De la anul îmi propun să mă înscriu la vioara, la Școala Populară de Artă de la noi din oraș. Cunosc cât de cât acest instrument, dar aș vrea să mă perfecționez. Nu știu dacă voi face neapărat o carieră din asta, însă pentru cultura mea generală și pentru pasiunea pe care o am pentru muzică merită să încerc”, menționează un alt băimărean.

De asemenea, tinerii spun că prin astfel de activități reușesc să ducă tradiția mai departe. „Încă de când eram mică mi-a plăcut sa cânt și odată cu trecerea anilor mi-am dat seama de faptul că nu aș putea să trăiesc fără muzică. Am prins drag de muzica populară și am continuat să cânt acest gen. Consider că mă reprezintă și mă simt foarte bine atunci când cânt această muzică. Cred că tinerii ar trebui să ducă mai departe tradiția, deoarece asta ne caracterizează pe noi ca români. Iubesc acest lucru și nu mă văd făcând altceva”, a declarat Alexandra Onea.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here