PRECAUŢIE GRIPĂ AVIARĂ – Primăriile din Maramureș, avertizate să aibă grijă la păsările sălbatice şi domestice

757

Primăriilor din judeţ li s-au comunicat o serie de recomandări cu privire la problema gripei aviare.Toate acestea având în vedere situaţia epidemiologică actuală de la nivelul Uniunii Europene privind evoluţia Influenţei Aviară, precum şi prognozele epidemiologice pentru începutul anului 2018. Or, se ştie că factorul primordial de transmitere şi propagare virală rămâne, în continuare, migraţia păsărilor sălbatice, cu precădere a speciilor de apă ( palmipede).

Oficialii DSVSA Maramureş au arătat că analiza de risc efectuată subliniază faptul că riscul cel mai ridicat de introducere a Influenţei Aviare, este pe culoarele de migraţie care traversează zona nord-estică a Europei. Totodată teritoriul României se află pe culoarele EST-ELBIC, PONTIC şi SARMATIC-MARITIM, ceea ce obligă autorităţile să aplice măsuri generale de prevenţie care să vizeze atât păsările sălbatice cât şi domestice.

Din fericire, spune Vasile Pop, director executiv adjunct al DSVSA Maramureş, Maramureşul nu se află pe niciunul din culoarele de zbor ale acestor păsări.

„Nu facem altceva decât să ne luăm măsuri de precauţie. Că este mai bine aşa. Noi nu avem bălţi unde să poposească aceste păsări sălbatice şi nu suntem pe niciun culoar de zbor”, a precizat Vasile Pop.

Reguli de respectat

Pentru păsările sălbatice, administratorii grădinilor zoologice, parcurilor dendrologice sau altor tipuri de unităţi care deţin  specii de păsări sălbatice în captivitate se recomandă menţinerea păsărilor sălbatice captive în spaţii închise, iar atunci când acest lucru nu este posibil sau riscă să dăuneze bunăstării acestora, instalarea de plase/ paravane de protecţie care să prevină accesul păsărilor libere sau a excrementelor provenite de la acestea. Această acoperire/ împrejmuire de protecţie va cuprinde în mod obligatoriu şi apele de suprafaţă la care au acces păsările captive sau va fi aplicată măsura preventivă a drenării acestora.

Apoi, păsărilor domestice crescute  în  gospodăriile  populaţiei li se va restricţiona accesul la lacuri, bălţi şi alte biotopuri natural. Păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin sub şoproane îngrădite, împiedicând contactul dintre păsările domestice şi cele sălbatice. Se interzice adăparea păsărilor domestice din surse de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice.

„Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsări, indiferent de specie, din gospodării, vor fi anunţate imediat medicului veterinar de liberă practică sau medicului oficial al DSVSA Maramureş. Hrănirea păsărilor se va face cu furaje provenite din sursă cunoscută şi nu în ultimul rând se interzice comercializarea păsărilor în târguri, pieţe sau expoziţii de păsări”, a concluzionat Vasile Pop.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here