PRECAUȚIE – Cum ne ferim de fraude la cumpărăturile online

506

De multe ori căutăm un produs în mai multe magazine, dar ne uităm şi pe Internet, în speranţa că îl vom găsi la un preţ mai bun. Dar cumpărăturile online prezintă unele riscuri.

Nu puţini au fost cei care s-au trezit cu banii daţi şi cu un produs neconform, falsificat, cumpărat de pe Internet sau, mai grav, cu banii daţi şi fără niciun produs. Centrul European al Consumatorilor din România a publicat pe pagina sa de Internet, www.eccromania.ro, o serie de indicaţii pe care să le urmăm atunci când facem cumpărăturile online. În principal, cumpărătorii sunt învăţaţi cum să evite să cumpere produsele contrafăcute.

„Produsele contrafăcute, care sunt foarte accesibile datorită comerţului online, pot prezenta riscuri pentru sănătatea sau siguranţa consumatorilor, prin urmare producerea şi vânzarea acestora sunt supuse unor sancţiuni penale importante în toate ţările UE. Reţeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor primeşte zilnic plângeri din partea consumatorilor care, în mod conştient sau nu, au achiziţionat obiecte contrafăcute ori nu le-au primit niciodată pentru că au fost blocate de către autorităţile vamale”, scrie pe pagina oficială a Centrului European al Consumatorilor din România eccromania.ro.

Sfaturile specialiştilor:

  1. Evitaţi descrierile din motorul de căutare: în cazul în care acestea includ nume de produse, urmate de expresii cum ar fi „ieftin” sau „livrare gratuită”, acestea sunt de multe ori site-uri frauduloase.
  2. Verificaţi identitatea şi datele de contact ale vânzătorului din pagina de „informaţii legale” de pe site şi comparaţi-le cu înregistrarea site-ului de pe WHOIS, EURID, ROTLD.
  3. Consultaţi părerile altor consumatori cu privire la vânzător.
  4. Verificaţi autenticitatea mărcii de încredere, dacă există, prin consultarea pe site-ul oficial al companiei care o oferă.
  5. Verificaţi pe site-ul producătorului dacă există o listă a vânzătorilor oficiali sau dacă au denunţat anumite site-uri care vând produse contrafăcute.
  6. Comparaţi preţurile cu cele din magazinul oficial. Nu este bine să aveţi încredere în site-urile care prezintă oferte extrem de atractive pe Internet.
  7. Comparaţi logo-ul oficial al producătorului cu cel postat pe site-ul care nu vă inspiră încredere, sau aplicat pe produsul care urmează să vă fie vândut.
  8. Consultaţi condiţiile generale de vânzare şi verificaţi respectarea drepturilor consumatorilor.
  9. Feriţi-vă de site-uri cu design sărac, site-uri scrise într-o limbă română stricată sau site-uri care afişează imagini de calitate slabă.

10. Plătiţi prin mijloace sigure. Daţi întotdeauna prioritate metodelor revocabile de plată. Evitaţi transferurile de bani prin ordin de plată, transfer de numerar sau chiar transfer bancar. Puteţi plăti cu cardul în siguranţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here