PRAZNIC RELIGIOS LA BISERICUŢA DIN LEMN – Sfântul Maramureşului a fost sărbătorit în Baia Mare

1084

Bucurie duhovnicească în Parohia Ortodoxă “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, marţi, 24 aprilie. Singurul sfânt canonizat al Maramureşului, patronul spiritual al lăcaşului de cult şi al asociaţiei filantropice care funcţionează pe lângă aceasta, a fost prăznuit aşa cum se cuvine, rugăciune şi credinţă.

Municipiul Baia Mare are o singură biserică în întregime din lemn, conform arhitecturii tradiţionale din zona noastră. Acest lăcaş de cult unic, construit la începutul mileniului, a constituit, pentru mulţi credincioşi un loc de rugăciune unic, o oază de credinţă în mijlocul reşedinţei de judeţ. A fost ales ca şi patron spiritual Sfântul Iosif Mărturisitorul, de altfel, singurul sfânt al Maramureşului. “Sfântul Ierarh Sfântul Iosif Mărturisitorul este episcopul martir al secolului XVI şi început de secol XVII şi care a mărturisit, cu propria sa viaţă, adevărurile de credinţă ortodoxe, pătimind în închisoarea de la Hust, din partea autorităţilor austro-ungare, pentru dreapta credinţă şi toţi credincioşii ortodocşi din Transilvania şi din Ardeal. Iar asta pentru că înaintaşii săi Sava Brancovici şi Ilie Iorest au fost declaraţi samavolnici de scaun de la Alba-Iulia, iar el a fost hirotonit de Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, ca şi Ierarh al Ţinutului Maramureşului”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, preotul-paroh Vasile Fodoruţ.

# Patronul spiritual al parohiei

An de an, odată cu prăznuirea hramului, se adună sute de oameni. Unii obişnuiţi să vină duminică de duminică aici, la Sfânta Liturghie. Alţii vin atraşi de simbolul arhitectural al Maramureşului, lemnul. Iar Bisericuţa din Lemn situată pe bulevardul Republicii e locul perfect pentru închinare, într-o aglomerare urbană aflată în permanentă viteză. “Pentru Parohia noastră, dar şi pentru întreaga noastră Episcopie, sărbătoarea are o însemnătate cu totul şi cu totul deosebită. Este ziua în care îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Iosif Stoica, Sfântul Iosif Mărturisitorul. Este patronul spiritual al bisericii noastre şi al asociaţiei noastre, al cărui nume îl poartă, pentru care, şi prin care, noi, cei din cadrul parohiei, încercăm să oferim o mână de ajutor tuturor nevoiaşilor din oraşul nostru şi din ţinutul nostru, prin proiectele noastre sociale şi filantropice de calitate”, a precizat preotul-paroh Vasile Fodoruţ.

# Străinii învaţă ce înseamnă credinţa şi liniştea

Sărbătoarea duhovnicească a adunat sute de oameni. Iar asta nu este de mirare. Se întâmplă asta an de an, în 24 aprilie. “Este vorba despre sărbătorirea unui martir al credinţei şi al identităţii româneşti. Biserica noastră este o oază de linişte, un simbol al credinţei româneşti. Aici sunt venerate adevăratele valori. Sute de oameni au participat la hramul bisericii noastre, lucru care ne încântă, pentru că au prăznuit alături de noi. De-a lungul timpului, mulţi străini au venit aici şi ne-au spus că nu au intrat niciodată într-o biserică, sau nu au intrat de ani de zile, însă aici au intrat. Explicaţia este foarte simplă. Aici au putut descoperi tradiţia şi religia strămoşească românească. Prin simpla intrare în biserică, credincioşii descoperă deja ajutorul pe care îl pot primi de la Dumnezeu. La hram, au venit enoriaşii parohiei noastre, dar şi credincioşi care au dorit să ne fie alături. E un lucru îmbucurător”, a precizat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, Vasile Ţineghe, epitropul Parohiei “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. “Am participat la hram, pentru că este ziua parohiei noastre. Este o sărbătoare pentru noi. Am mers să mă rog pentru sănătatea noastră, a familiei, pentru bunăstare şi pentru înţelepciune. Credinţa în Dumnezeu ne face mai buni şi ne întăreşte. Ne face să ne îndreptăm şi să fim mai buni, iar aici, în mijlocul oraşului, e o oază de linişte spirituală”, a explicat Florica Ţineghe.

# Un singur Dumnezeu

Mulţi credincioşi spun că e un lucru normal să participe la Sfânta Liturghie. “Nu sunt adeptul ideii că ortodocşii sau catolicii sunt diferiţi. Consider că ne închinăm, cu toţii, la un singur Dumnezeu. Tocmai de aceea, sunt extrem de încântat atunci când văd că o comunitate este atât de unită. Sunt încântat că am găsit aici câteva sute de oameni care înţeleg credinţa aşa cum se cuvine. Tocmai de aceea, vin şi mă închin aici. De abia azi am aflat de ce poartă numele Sfântului Iosif Mărturisitorul. Mă bucur că am înţeles…”, a spus David Baias. “E o bucurie să fim aici, la fiecare hram. Îţi oferă o linişte adevărată să participi, să simţi, să te rogi. M-am bucurat să văd şi tineri la biserică. Însă, duminica sunt mai mulţi. Se păstrează o tradiţie”, a fost de părere Liviu Taloş.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here