POVEȘTILE LUI DOREL CUPȘA (PARTEA A IX-A) – A plecat de la CIL Sighet în urma unui meci aranjat

120

Serialul dedicat fotbalului maramureșean, bazat pe istorisirile antrenorului Dorel Cupșa, stabilit în Germania după Revoluție, se apropie de final. În episodul de azi, Dorel Cupșa povestește cum s-a încheiat perioada de antrenorat de la CIL Sighetu Marmației, în urma unui meci aranjat fără știrea lui.

La finalul campionatului 1984-1985 echipa sigheteană promovase în Divizia B și, în același sezon, eliminase Dinamo Victoria București din Cupa României. CIL Sighet a avut o evoluție foarte bună în turul campionatului 1985-1986 al Diviziei B, reușind să câștige toate meciurile jucate pe teren propriu. În plus, a obținut și două rezultate de egalitate în deplasare. Din păcate, Dorel Cupșa și echipa pe care o pregătea au devenit foarte curând victime ale sistemului corupt care guverna fotbalul maramureșean.

#Cooperativa din fotbalul maramureșean

CIL Sighet reușise, prin stilul propriu de joc și rezultatele obținute, să câștige respectul adversarelor din serie, inclusiv a celor din Maramureș. În joc au intrat, însă, tovarășii de la partid ce răspundeau de echipă, prinși cu mai-marii județului într-o horă a meciurilor cu rezultate stabilite în spatele ușilor închise. În aceste condiții, CIL Sighet a trebuit să se dea la o parte la meciurile jucate în deplasare cu FC Baia Mare și Minerul Cavnic.

„Cu FC Baia Mare aranjamentul s-a lăsat cu scandal, din cauza nerespectării scorului stabilit în prealabil. Trebuia să pierdem la două  goluri diferență, dar băimărenii ne-au mai marcat un gol în prelungiri. Acest lucru m-a scos din sărite și m-a făcut să-i numesc pe toți negociatorii <<oameni de nimic>>.

În privința jocului de la Cavnic, tratativele s-au purtat la Ocna Șugatag în prezența directorului general al Centralei Minelor, Nicolae Dicu. Pentru că toți știau că noi doi nu ne prea aveam la suflet, a fost trimisă o „solie specială” după mine. Profitând de situație, am adaptat pasajul unei piese de teatru celebre a lui Caragiale la realitatea din fotbal, spunându-le celor prezenți că <<Dacă tot e trădare, măcar să ne alegem și noi cu ceva>>. Din dorința de a le face un cadou special fotbaliștilor mei, am condiționat aranjamentul de acordarea unei vize de Ungaria pentru întreaga echipă, lucru nu tocmai ușor de realizat înainte de Revoluție, perioadă în care doar    reprezentanții partidului avea pașapoarte”, a declarat Dorel Cupșa, pentru AxaNews.ro.

Meciul  de la Cavnic a fost pierdut, conform înțelegerii, cu 2-1, iar după câteva zile sighetenii au primit vize pentru Ungaria. Pe baza relațiilor lui Dorel Cupșa, echipa a petrecut o săptămână de neuitat la Mateszalka, unde a și jucat un meci amical cu echipa gazdă. La finalul anului, echipa a petrecut și Revelionul împreună, ultima amintire plăcută a lui Dorel Cupșa, ca antrenor al echipei CIL Sighetu Marmației.

#Dorel Cupșa, victima unor jocuri de culise

CIL Sighetu Marmației a pregătit returul campionatului 1985-1986 printr-un cantonament efectuat la Băile Felix, unde, împotriva voinței lui Dorel Cupșa, conducerea clubului a perfectat un amical cu Înfrățirea Oradea, echipă pe care sighetenii urmau să o întâlnească în etapa a treia a returului.

„Reîntorși la Sighet, au apărut ca din senin primele animozități și anomalii, în cadrul și în jurul echipei, în condițiile în care CIL Sighet defila la acea oră în campionat. Jucătorii aduși de mine din Baia Mare au început să se plângă că sunt marginalizați de fotbaliștii localnici din lot. Divergențele din sânul echipei s-au acutizat și au atins apogeul exact la jocul din etapa a treia a returului, disputat în compania echipei Înfrățirea Oradea”, declară Dorel Cupșa.

După ce a învins fără probleme, cu 2-0, echipa arădeană în cantonamentul de la Băile Felix, în campionat echipa sigheteană  a fost de nerecunoscut și meciul s-a încheiat cu scorul de 0-0. La final, Dorel Cupșa a demisionat.

„A fost un meci penibil, cu caracter amical, disputat între o echipă gazdă, care nu a vrut, și una oaspete, care nu a putut. Imediat după terminarea   partidei am purtat o discuție aprinsă cu directorul Combinatului de Industrializare a Lemnului, căruia i-am demonstrat cu argumente <<trânteala>> pusă la cale și dusă la îndeplinire de oameni din jurul  echipei. I-am relatat despre informațiile primite din partea jucătorilor băimăreni din lot, care m-au atenționat cu o săptămână înainte de joc că se pune ceva la cale, iar la final l-am informat de hotărârea luată de a refuza să mai antrenez această echipă”, a povestit Dorel Cupșa.

Acest episod a lăsat urme adânci în sufletul lui Dorel Cupșa, care, spune el, și-a revenit abia după două luni, perioadă în care a urmat un tratament la Spitalul Militar din București și a petrecut câteva săptămâni în stațiunea Vatra Dornei.

Marius CÎMPIAN

FOTO Vasile Dorolți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here