POVEȘTILE LUI DOREL CUPȘA (PARTEA A IV-A) – FC Baia Mare (tineret-speranțe), vicecampioană națională

168

Continuăm seria articolelor dedicate fotbalului maramureșean, scrise pe baza mărturiilor antrenorului Dorel Cupșa, stabilit după Revoluție în Germania. Articolul de azi este dedicat echipei de tineret-speranțe de la FC Baia Mare.

Venit în 1978 la FC Baia Mare, Dorel Cupșa a preluat echipa de tineret-speranțe un an mai târziu.

„Alături de jucătorii de perspectivă de la seniori, care nu prea prindeau lotul, în această echipă am promovat fotbaliștii cei mai talentați de la formația de juniori republicani”, a declarat, pentru „Glasul Maramureșului”, Dorel Cupșa.

Campionatul de tineret-speranțe era organizat la acea vreme de Federația Română de Fotbal, în paralel cu campionatul Diviziei A. La finalul sezonului 1979-1980), FC Baia Mare s-a clasat pe locul 9, din 18 echipe.

FC Baia Mare (tineret-speranțe, 1979-1980): Perneș, Hall, Litan, Bordi, Sighiartău, Klocza, Horvath, Moldovan, Petricean, Liți, Kovaci, Fătu, Drăgulescu, Tătăran. Antrenor: Dorel Cupșa.

Dorel Cupșa spune că formația de tineret-speranțe reprezenta pentru fotbaliști oportunitatea ideală de a face trecerea de la juniori la seniori.

 „Prin tradiție, această echipă făcea deplasările alături de echipa <<mare>> și iși disputa meciurile în deschiderea jocurilor de Divizia A. La FC Baia Mare, formația de tineret-speranțe urma același plan de pregătire și folosea un sistem de joc identic cu cel al echipei de seniori”, a mai declarat, Dorel Cupșa.

#Cea mai bună performanță din istoria clubului

După sezonul 1979-1980, Dorel Cupșa a revenit la echipa de tineret-speranțe după ce FC Baia Mare a promovat din nou în Divizia A, la finalul campionatului 1981-1982. Dorel Cupșa era în acel moment secundul lui Paul Popescu, dar a fost retrogradat la tineret- speranțe în urma unui conflict cu Nicolae Dicu, director al Centralei Minelor la acea vreme. Dorel Cupșa va vorbi despre relația tensionată cu Nicolae Dicu într-un episod viitor al serialului nostru.

Sub comanda lui Dorel Cupșa, la finalul campionatului 1982-1983 echipa de tineret-speranțe a clubului FC Baia Mare a devenit vicecampioană națională, după Universitatea Craiova. A fost cea mai bună performanță din istoria grupării băimărene la acest nivel.

– FC Baia Mare (tineret-speranțe, 1982-1983): Verdeș, Litan, Partenie, Horvath, Drăgulescu, Weissenbacher, Vos, Szoke, Melega, Irimuș, Lakatos, Hotea, Andor, Lupan. Antrenor: Dorel Cupșa.

În următoarele episoade vom prezenta povestea revenirii în Divizia A a echipei FC Baia Mare sub conducerea lui Paul Popescu, antrenorul care a stat pe banca tehnică a formației băimărene la cele două meciuri cu celebra echipă Real Madrid.

Marius CÎMPIAN

foto arhivă FC Baia Mare (tineret-speranțe, 1982-1983) – Dorel Cupșa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here