POVEȘTILE LUI DOREL CUPȘA (PARTEA A III-A) – Cum a fost înlăturat Viorel Mateianu de la FC Baia Mare

317

După ce a vorbit în episodul anterior al serialului nostru despre perioada de glorie a lui Viorel Mateianu la FC Baia Mare, Dorel Cupșa ne-a oferit amănunte inedite și despre modul în care a fost înlăturat marele antrenor de la club.

Colaborator apropiat a lui Viorel Mateianu, Dorel Cupșa spune că acesta a fost un prieten al jucătorilor, care, la rândul lor, l-au iubit și respectat și au avut o încredere oarbă în el. După două campionate în care echipa a ocupat locul 4 în Divizia A, FC Baia Mare a avut o comportare surprinzător de slabă în sezonul 1980-1981, în care evoluția fotbaliștilor a lăsat mult de dorit.

„<<Băieții>> lui, cum îi numea cu drag pe cei pe care i-a protejat și le-a <<ținut spatele>> în toate ocaziile au fost cei care nu s-au mai pregătit ca la început, randamentul lor scăzând considerabil. Uzura psihică și fizică acumulată de unii jucători de bază au accentuat această criză. Ei nu au mai putut face față cerințelor lui Mateianu. Acestor aspecte li s-a mai adăugat și prestația dubioasă a unor fotbaliști <<importați>> din alte zone ale țării, în unele meciuri”, a declarat, pentru „Glasul Maramureșului”, Dorel Cupșa.

#Mateianu s-a despărțit cu lacrimi în ochi de FC Baia Mare

Antrenorul Dorel Cupșa a povestit, pentru „Glasul Maramureșului” ultimele zile pe care le-a petrecut Viorel Mateianu pe banca tehnică a echipei FC Baia Mare. 

„N-am să uit niciodată ultima plimbare făcută împreună în noaptea premergătoare meciului din deplasare cu Chimia Râmnicu Vâlcea, considerat de conducerea clubului FC Baia Mare drept o ultimă șansă acordată antrenorului Viorel Mateianu. Părea un om resemnat care fusese lăsat de izbeliște tocmai de jucătorii la care a ținut atât de mult.

Idolul iubitorilor de fotbal din Maramureș, care a reușit performanța de a scoate fotbalul băimărean din amorțeală, făcându-l cunoscut în România, era încolțit de mai marii din partid, Centrala Minelor și conducerea clubului.  Presimțindu-și parcă <<sfârșitul>>, își reproșa că a lăsat prea multe de la el, în procesul de instruire a echipei”, spune Dorel Cupșa.  

Ultima amintirea a lui Dorel Cupșa legată de Viorel Mateianu este legată de ședința la finalul căreia marele antrenor a fost dat afară de la FC Baia Mare.

„A fost o ședință tulburătoare convocată la sediul clubului, în care, înainte de a fi destituit, lui Viorel Mateianu i s-au reproșat toate relele din lume. Cu lacrimi în ochi, Viorel Mateianu le-a reminitit celor care l-au dat afară că rezultatele echipei antrenate de el i-au făcut pe aceștia cunoscuți în lumea fotbalului”, a mai spus Dorel Cupșa.     

După șocul produs prin înlăturarea lui Mateianu de la echipă, la conducerea tehnică a fost numit secundul acestuia, Traian Ivănescu, dar până la urmă echipa a retrogradat.

„Traian Ivănescu era un diletant, tolerat de băieți pentru că știa bine să joace tenis cu piciorul. În loc să continue  <<moștenirea>> lăsată de Mateianu, păstrând tot ce a fost mai bun din acea perioadă de glorie, cum ar fi procedat orice antrenor deștept, acesta a introdus la echipă <<legea  pumnului>>. A generat tensiuni și conflicte între jucători, care nu cu multă  vreme în urmă erau prieteni.

Sub conducerea lui Traian Ivănescu s-a jucat un fotbal la întâmplare, însoțit de anemozități și disensiuni în lot, ceea ce a dus în mod logic la retrogradarea echipei în Divizia B la finalul sezonului competițional”, a concluzionat Dorel Cupșa.

Marius CÎMPIAN

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here