POVEȘTI DUREROASE – Două copile din Maramureș, dispărute fără urmă de ani de zile (FOTO)

3829

Cazul crimei/crime din Caracal (tragedia Alexandrei Măceșanu) a evidențiat cât de instabil și fragil este statul român în a-și apăra proprii cetățeni. Iar atunci când vorbim despre copii, minori sau tineri, lucrurile se complică în mod mai mult decât evident. Când un copil strigă, înlăcrimat, la 112, cerând ajutor și tu ești incapabil să îl ajuți, se numește deficit grav de competență.

# Contextul numit Alexandra
O tânără în vârstă de 15 de ani a făcut autostopul, după ce și-a luat banii de la un bancomat din Caracal. A oprit la semnalul ei un individ. Ea nu a știut back-up-ul lui dubios. A vrut doar să ajungă în satul ei de domiciliu din comuna Dobrosloveni. A fost sechestrată ore în șir, însă a reușit, dând dovadă de tact și inteligență, să sune la 112. Însă, exact cei care trebuiau să o salveze, după ce a comunicat cu ei, timp de 20 de minute, nu au reușit să o localizeze. Această tragedie dovedește cât de depășit este statul român în a găsi criminalii. Spunem asta întrucât Alexandra a dispărut în condiții similare cu altă tânără (dispărută în urmă cu trei luni), arătând (și) cât de jenante sunt sistemele de localizare (un precedent este cazul avionului prăbușit în Apuseni). Deci, teoretic, oamenii legii ar fi avut piste suficiente după ce o tânără a dispărut în condiții similare, în primăvară. În plus, Alexandra a fost cea care le-a oferit indiciile necesare pentru a fi ajutată. Ea a vrut să trăiască, dar soarta nu i-a dat nicio șansă, iar autoritățile nici atât. Au ajuns la ea după… 19 ore!

# Peste 500 de copii din România sunt dispăruți
Însă, Alexandra nu este un caz singular. Conform cifrelor Inspectoratului General al Poliției Rutiere, 512 de copii sunt dați dispăruți în România. Din total, 298 sunt fetițe și 214 băieți. Desigur, acea bestie de om nu are nicio legătură cu ceea ce urmează să scriem. Dar cazuri de fetițe dispărute fără urmă, după ani de zile, nicidecum zile sau săptămâni, avem și în Maramureș. Există două cazuri istorice, despre care prea puțini mai știu ori îi interesează. Nu se cunoaște și poate nu se va știi vreodată dacă au avut soarta Alexandrei, să dea nas în nas cu o bestie cu chip de om ori dacă a fost vorba despre incidente nefericite care le-au răpit din viața familiilor care le iubeau.

# Cazul Iuliana
Evident, dramatice sunt cazurile în care sunt implicaţi copii. Iar când aceştia dispar în condiţii cel puţin bizare, impactul emoţional e şi mai puternic. Cel mai mediatizat a fost cazul Iulianei Hârda, din Sighetu Marmaţiei, caz încă nesoluţionat. Aceasta ar fi trebuit să împlinească anul acesta 16 ani în iunie. Fetiţa a dispărut din Grădina Morii la data de 18 mai 2007. Iuliana avea doar patru ani, iar familia nu a avut nicio poză recentă a fetiţei. Norocul a fost că un sighetean, impresionat de fetiţă, i-a făcut o fotografie cu câteva minute înainte de dispariţie, chiar în Grădina Morii. Anchetatorii au luat în calcul şi premisa că fetiţa ar fi căzut în apă şi s-ar fi înecat. Însă, totul a rămas o enigmă. Fetiţa nu a mai fost găsită niciodată, iar părinţii acesteia şi-au pierdut orice speranţă de a-şi mai întâlni fiica.

Iuliana Hârda (stânga) și Bianca Marincat (dreapta)

# Cazul Bianca
O familie din Vişeu trăieşte o dramă asemănătoare. În 1 iunie 2006, chiar de Ziua Copilului, Bianca Ramona Marincat a mers în vizită la o prietenă şi de atunci a dispărut de pe faţa pământului. Micuţa, în vârstă de doar opt ani, trebuia să traverseze pârâul Valea Peştilor, pe un pod improvizat. Din spusele gazdei, fetiţa se îndrepta spre casă. De atunci însă, nimeni nu a mai ştiut nimic de ea. Posibilitatea ca fetiţa să fi căzut în vale este foarte mare, ţinând cont de instabilitatea podeţului. Cu toate acestea, cadavrul micuţei nu a fost găsit niciodată, iar organele de poliţie au pierdut orice pistă care să îi conducă spre ea. În prezent, copila ar fi trebuit să împlinească în luna martie 21 de ani.

# Alte cazuri, însă fericite
Cele două cazuri figurează pe portalul poliţiei de ani de zile şi nimic nou nu a apărut. Alteori, în cazurile norocoase, anchetatorii au reuşit să dea de urma copiilor dispăruţi şi i-au readus acasă. Aici a fost vorba în special despre adolescente care au fugit de acasă pentru a trăi poveşti de amor timpuriu cu tineri mai în vârstă decât ele. Ba recent, am mai avut situații de minori dispăruți și reîntorși, fericit, acasă. Ultimul a fost cel al Andrei-Petre din Baia Mare. El a fost găsit. Nu a săvârșit infracțiuni, nici nu a fost victima vreuneia. Însă, după cazul din Caracal, nu poți să nu te întrebi câți au acest noroc?

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here