POVEȘTI DE VIAȚĂ – Zoltan Gal, croitorul de la Căminul pentru persoane vârstnice din Baia Sprie

710

„Ca să îmbătrânești nu trebuie să devii bătrân. Poți să te naști bătrân și poți să mori tânăr” (J. Cocteau). „Vârsta nu-i un pretext de îmbătrânire” (G. Slatter). „Partea bună a lucrurilor: în ciuda vârstei poți să fii mai tânăr ca niciodată” (Albert Einstein). Cu aceste gânduri, scrise de înțelepții lumii, s-a familiarizat și Zoltan Gal, „croitorul” asistat la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Baia Sprie.

Anii trec, dar parcă vremea stă în loc cu Zoli. Mișcarea și traiul bun de la cămin l-au întinerit în cei 11 ani de când se află sub protectie socială în orașul de sub poalele Gutinului. A venit bolnav, abia se putea ține pe picioare, iar acum se simte mai în formă ca niciodată. Dacă își va menține modul de viață, fără alcol și fără țigări, poate trăi mulți ani frumoși și împliniți. În mare parte, depinde doar de Zoli ce va face cu viața lui. Colegii și angajații îl respectă, sentimentul fiind reciproc.

Este de mare ajutor atunci când se apelează la el. Lucrează aproape orice la mașina de cusut, atât pentru cămin cât și pentru asistați sau angajați. Este un om bine educat, informat, atent și priceput la orice.

Zoltan Gal s-a născut, în urmă cu 65 de ani, în comuna Fărcașa, fiind cel mai mic dintre cei cinci frați (toți băieți) ai familiei. A făcut școala profesională de croitor la Iași și liceul la Cavnic. A frecventat cursurile de meșter la Giusepe Garibaldi și design creații, perioadă de șase luni. S-a angajat în confecții la UCECOM, secția Drum Nou (croitorie sport), iar apoi la Roxana SRL din Baia Sprie unde se lucra pentru export. Avea răspundere mare. Sub conducerea sa erau 110 angajați, în special tineri pe care trebuia să-i învețe meserie. „Îmi era foarte bine că aveam bani, sănătate și mai multă putere. Sunt mulțumit și de situația de acum. În anul 2000 eram mai rău. M-am îmbolnăvit de coxartroză bilaterală, având nevoie de ajutor pentru a mă putea deplasa. După șapte ani grei am fost internat la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Baia Sprie. Aici îmi este foarte bine și mă înțeleg cu toată lumea. Pe viitor îmi doresc să-mi văd cei doi copii fericiți. Unul este căsătorit (are un băiat, altul urmează să se nască în câteva luni), iar celălalt va face nunta anul acesta”, spune Zoltan Gal.

Cu bune, cu rele, Zoli este un asistat integrat bine în colectivitate, care nu face probleme și nu deranjează pe cei din instituție. Îi ajută și pe alții atunci când au nevoie. Este respectuos și recunoscător pentru toate cele câte i se oferă.

Vasile Gherman

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here