POVESTE INCREDIBILĂ – O femeie din Argeş, “cântăreaţă ambulantă” în Baia Mare (FOTO)

1077

O mulţime de români trăiesc la limita supravieţuirii. Unii dintre ei preferă numai să întindă mâna, în speranţa că vor primi nişte bani degeaba. Alţii încearcă să facă să merite banii pe care îi cer. O femeie din Turnu-Severin, greu încercată de viaţă, a ales să cutreiere ţara în lung şi-n lat, pentru a face un ban. Nu oricum, ci… cântând.

Zi de vară, orele amiezii. Liniştea dintre blocuri e străpunsă de o voce senină. Băimărenii ies din canicula din casă pe geamuri, să vadă ce se petrece. O femeie îmbrăcată complet în negru se plimbă printre blocuri, cântând. În acel moment, pricesne, întrucât e Postul Adormirii Maicii Domnului.

# Văduvă în urma unui teribil accident rutier
Am încercat să aflăm povestea femeii. Unele aspecte sunt tulburătoare. “Sunt amărâtă, domnule. Sunt amărâtă!”, îşi începe povestea femeia care susţine că se numeşte Ligia. “Sunt văduvă. Am fost operată, după ce am fost implicată într-un accident pe care l-am avut în data de 23 decembrie 2016, în Turnu Severin. Un microbuz a intrat în maşina în care ne aflam noi. Soţul mi-o murit. Am rămas văduvă. Am doi copii, pe care trebuie să îi întreţin şi abia mă descurc. Mă deplasez greu, piciorul mă doare mereu. În aceeaşi situaţie se află şi soră-mea. A fost şi ea în maşină. Pe soră-mea o părăsit-o după accident. Şi ea a venit cu mine şi cântă pe stradă acum. Cântăm pe la noi, dar şi mergem prin ţară atunci, acolo unde ştim că sunt oamenii de omenie”, explică Ligia.

# “Aici, lumea e mai binevoitoare!”
Femeia e de etnie romă şi a făcut numai patru clase. Nu a studiat niciodată muzica aşa, ca la carte, dar cântă superb. “Noi stăm în comuna Leordeni, judeţul Argeş, într-o casă de chirpici. Suntem săraci, vai şi amar de noi. Am moştenit talentul cântatului de la mama mea. Ea avea voce bună. Aşa că luăm trenul şi venim, din când în când, pe la dumneavoastră, pe aici, prin Baia Mare, prin Maramureş. Aici, parcă lumea îi mai binevoitoare, mai cumsecade, sare mai repede să te ajute cu câte ceva. Venim cu trenul, ne plimbăm prin oraş, cântăm, da de, da de ne-a da cineva câte ceva, după care mergem către casă. Dormim pe unde putem, pe unde găsim. Acum îi bine, că îi vară, dar iarna e mai greu. Am fost pe la dumneavoastră şi prin iarnă, în Postul Crăciunului. Atunci a fost frig. Numai că şi aşa, lumea o sărit să ne dea câte ceva. Bani, alimente, haine. Noi ştim să cântăm, altceva nu ştim şi nici nu putem face. Nu ne-a fost deloc uşor în viaţă. Nu îi înţeleg pe ăia care vor numai să facă rău ori să stea cu mâna întinsă, pur şi simplu. Îmi place să cânt şi voi cânta cât vor trăi”, povesteşte Ligia.

Am lăsat-o pe Ligia să îşi continue drumul. Evident, tot o formă de cerşit este, într-un fel. Însă, măcar încearcă să ofere celor care o ajută ceva. Un gând bun, printr-o priceasnă.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here