POVESTE DE VIAŢĂ – Un boxer, campion judeţean, îngrijit la Căminul de Bătrâni Baia-Sprie

897

Sfârşitul duratei medii de viaţă este, de cele mai multe ori, apropiat de bătrâneţe, care reprezintă ultima parte a ciclului uman. Bătrânii au capacităţi regenerative limitate şi sunt mai vulnerabili decât adulţii din punct de vedere imunitar. În multe locuri, oamenii sunt consideraţi bătrâni ca urmare a anumitor schimbări în activitatea lor sau în rolul lor social, ca atunci când, de exemplu, cineva devine bunic. În timpul bătrâneţii, întregul organism devine mai vulnerabil şi mai puţin eficient faţă de perioada tinereţii.

Acest lucru îl simte şi fostul campion judeţean la box, Ioan Băbăşan, care este asistat la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Baia-Sprie. Când era tânăr făcea box la CSM Baia Mare, fiind antrenat de regretatul Angelco Sârbovan.

„Am fost coleg cu Alexandru Turei, care deţine un titlu de campion european de juniori, în anul 1972, de campion balcanic la seniori, în 1974, şi a câştigat Centura de Aur în anul 1977, multiple titluri naţionale sau importante turnee organizate în Cuba, Olanda, Bulgaria, Jugoslavia. Cu toate că aveam condiţii foarte bune în Baia Mare, am fost nevoit să merg la o mătuşă în Braşov, unde am fost găzduit o perioadă de şase ani. Aici am terminat liceul şi am făcut în continuare box. Am fost legitimat la Tractorul iar apoi la Dinamo. Am fost de mai multe ori campion judeţean la categoria muscă”, spune Ioan Băbăşan.

Cu bucurie în suflet, asistatul de la instituţia din Baia-Sprie ne povesteşte despre vremurile acelea, în care o ducea destul de bine. Avea îmbrăcăminte de firmă, participa la diferite întreceri, era răsfăţat cu mâncăruri alese, cu ciocolată şi avea multe facilităţi. Trebuia doar să fie atent cât consuma ca să se menţină la categoria sa de greutate.

Din păcate, toate s-au dus odată cu trecerea anilor. Şi-a pierdut două apartamente (a girat la cămătari), nevasta şi pe singurul copil, care a plecat în străinătate.

„Nevasta e de vină. Ea consuma alcool şi m-a provocat şi pe mine. Până atunci nu beam şi nu fumam. Duceam o viaţă sportivă şi lucram. O vecină a contribuit şi ea şi mi-a dat o ţigară, apoi două şi tot aşa până am început să fumez ca un profesionist. M-am îmbolnăvit, am stat cu chirie şi apoi am ajuns pe drumuri. De 10 ani nu mai ştiu nimic de Maria, soţia mea. Nu am divorţat, dar am auzit că a ajuns destul de rău. Ce să fac?… O am pe sora Ileana, care se mai interesează de mine. Aici nu îmi este rău. Am de toate şi sunt mulţumit”, spune fostul boxer.

Bărbatul s-a născut în urmă cu 62 de ani, în localitatea Livada (jud. Satu Mare). Au fost trei fraţi şi o soră. Fratele mai mic a decedat. Sora Ileana l-a adus în urmă cu şapte ani la unitatea de asistenţă socială din Baia-Sprie unde se simte confortabil, socializând cu colegii şi plimbându-se zi de zi în oraş.

Vasile GHERMAN 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here