POVESTE DE VIAŢĂ – Poştăşiţa pensionară din Mireş: “Să bat din gură şi să umblu am ştiut tătă viaţa!” (FOTO)

533

Pe străzile din Mireşu Mare, circulă, cu vigoare deosebită, zilnic, o bătrână, pe bicicletă. Personaj hâtru, extrem de vioi, vârstnica pedalează ca la 24 de ani. Va împlini 69 de ani peste numai câteva zile, însă nu-i dai atâţia. Are un batic în cap şi e îmbrăcată bine. Ea ştie că, pe bicicletă, în deplasare, simţi mai bine frigul şi îţi intră în oase de nu te vezi. Dar aşa, are atâta energie şi la vorbă, şi la port!… Iar asta o ţine mereu activă.

Tanti Cornelia Ştef nu s-a dat niciodată în spate de la muncă, indiferent că au fost la putere comunismul sau actuala democraţie. “Am lucrat 27 de ani la CAP, apoi încă 19 ani am fost poştăşiţă aici, în Mireş. 19 ani şi fără nicio zi de concediu de boală”, se laudă tanti Cornelia.

# “Amu îmi aduc alţii mie pensia!”
A avut, până de curând, o pensie de 800 de lei, cu toate că trebăluia cât era ziua de lungă, umblând pe bicicletă, pentru a duce scrisorile, facturile sau presa oamenilor. În prezent, de când cu majorările de pensii, a ajuns la 1.100 de lei. Îşi aduce aminte, şăgalnică, de vremurile de altădată. Nu neagă că primea şi câte un ciubuc. “Am primit, nu zic nu, dar cât? Că era cât îi amu un leu. Nu ştiţi cât îi lumea de rea”, spune, cu regret, dar şi cu un umor rural autentic, fosta poştăşiţă.
Nu a avut o viaţă uşoară, şi femeia recunoaşte asta. “Mi-o murit fiica şi o trebuit să îngrijesc de nepoată-mea. Nu o fost uşor nicicând. Nu numai la mine. După ce m-am pensionat, o mai fost şi alte poştăşiţe. Una, săraca, o tăt fost bolnavă. Acuma primesc io pensia de la alţii, mi-o aduce acasă”, explică, femeia, cu un zâmbet caracteristic vârstei.

# “Am văzut carduri bugăte, numai că nu ştiu să le folosesc!”
Tanti Cornelia împlineşte 69 de ani în data de 1 noiembrie şi e fericită că e sănătoasă şi poate pedala, pe aceeaşi bicicletă cu care împărţea, odinioară, pensia, locuitorilor din Mireşu Mare. Modernismul actual o cam încurcă. “Bine că îmi dă pensia acasă. Nu mă pricep io cu cardul. Cum, vor să deie la tătă lumea, pe card? Doară nu-s nebuni! Io am văzut carduri bugăte, numai că nu ştiu să le folosesc. Mie cine să-mi scoată pensia? Că io am pe nepoată-mea numa!”, explică femeia.
Aflăm între timp faptul că autorităţile din Mireşu Mare au făcut demersuri să vină un operator care să monteze un bancomat în comună, pentru a-i ajuta pe locuitori să îşi scoată banii, în caz de necesitate. Până în prezent, operatorii nu s-au îndurat să răspundă pozitiv.
Între timp, fosta poştăşiţă răspunde la un telefon urgent şi vorbeşte atât de tare, astfel încât o putea auzi, cu claritate, orice individ aflat pe cealaltă parte a străzii. Apoi, se urcă pe bicicletă şi pedalează, aşa cum a ştiut ea să facă ani de zile. După ce ne dă bineţe, ne explică – “Io să bat din gură şi să umblu am ştiut tătă viaţa!”. Apoi, se îndepărtează, pedalând, fără nicio problemă, vioaie şi plină de tinereţe, exact ca la 24 de ani…

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here