POVESTE DE VIAȚĂ INCREDIBILĂ – O seineancă lucrează în construcții în Spania. Are o experiență în domeniu care ar face invidios orice bărbat (FOTO)

745

Are 54 de ani și de 30 de ani lucrează într-un domeniu în care bărbații fac legea. De trei decenii, o maramureșeancă din Seini lucrează în construcții. A început în România, iar acum face interioare de locuințe tocmai în Spania.

Maria Paul este de loc din Negrești, însă a fost adoptată, odată ce s-a căsătorit, de comunitatea din Seini. A devenit maramureșeancă cu acte și a început să își ajute soțul la munca în construcții. Treptat, a deprins tainele meseriei, ajungând să devină ea însăși constructor.

# A început prin a-și ajuta soțul
Fiul maramureșencei, Ionuț Paul, spune că mama sa a început să muncească în construcții în Seini. Apoi, a fost plecată la muncă în Italia și Franța. Din 2001, însă, a plecat, alături de soțul său, la muncă în Spania. Acolo și-a perfecționat cunoștințele în construcții, ajungând un etalon în domeniu. În urmă cu cinci ani, soțul Mariei a decedat, femeia rămânând să muncească tot în construcții, tocmai în capitala Spaniei.

“A început în domeniu după căsătorie, atunci când părinții au început să construiască în Seini casa. A muncit și acasă în Baia Mare, la construcția catedralei. A mers în Italia la muncă, apoi a stat și în Franța, după care părinții s-au stabilit în Spania, în Madrid. De 19 ani aproape este acolo. De cinci ani a rămas numai ea acolo. Ea este persoana cea mai importantă din echipă. Ea conduce echipa, ceilalți sunt salahorni. Este foarte apreciată în ceea ce face”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Ionuț Paul, stabilit în prezent în București.

# Nu are stare nici în concedii!…
Tânărul spune că își vede mama de două, trei ori pe an, în funcție de zilele libere. Chiar și atunci când este, teoretic, liberă, Maria nu poate sta fără să trebăluiască oareșce.

“Ne vedem de sărbători și în concedii. Ori vine ea acasă, în Maramureș, și venim și noi acolo, ori mergem la ea, în Spania. Ea este genul de om care, dacă nu muncește, efectiv nu are stare. Nu o poți pune să muncească într-un birou, să ștampileze documente. Având în vedere experiența ei de aproape 30 de ani în domeniu, ea mereu simte nevoia să lucreze ceva pe lângă casă. A moștenit-o pe bunica. Cu două luni înainte să se stingă, ea încă lucra de zor pe câmp. Acum, mama, când vine acasă, dintr-o lună de concediu, timp de trei săptămâni sigur renovează ceva sau lucrează pe lângă casă. Așa este firea ei”, a relatat fiul Mariei.

# Lucrează cot la cot cu bărbații
Maria din Seini este, în prezent, recunoscută în capitala Spaniei pentru deprinderile sale, aparent neobișnuite pentru o doamnă. Muncește ca un bărbat, de dimineață până seara. Numai duminica apucă să își mai tragă sufletul.

“Se trezește dimineața, în zori. Face naveta până la șantierul unde au lucrare. Lucrează peste media obișnuită, așa cum se muncește în construcții. Pe la ora 18.00, merge către casă. Lucrează și sâmbăta, pentru că sunt multe lucrări de făcut. Duminica ce apucă să se odihnească. Cu precădere lucrează la interioare, în Madrid, însă au fost și situații în care a lucrat și la exterioare”, a povestit Ionuț Paul.

# Vedetă într-un material filmat în Spania
Iar recunoașterea meritelor în cazul maramureșencei a devenit virală și pe rețelele de socializare. O echipă de jurnaliști spanioli au realizat un reportaj referitor la doamnele și domnișoarele care lucrează în construcții. Maria Paul a fost vedeta materialului video.
“Cred că femeile pot lucra oricând în construcții, iar bărbații pot învăța de la ele”, așa începe, cu declarația Mariei, reportajul video legat de reprezentantele sexului frumos care muncesc în construcții.

“La început mi-am ajutat soțul în construcții, îi pregăteam materialele. Acum am ajuns să știu de toate”, a explicat doamna Maria, angajată la compania Ella Construye, care și-a făcut un scop din integrarea femeilor în acest domeniu de activitate. Arhitecta Laura Baquero a explicat că această companie se ocupă de tot ceea ce înseamnă proiectare, desen tehnic, respectiv amenajare interioare.

O altă angajată spune că are ce să învețe de la Maria, pe care o consideră un exemplu de dăruire. Mai interesantă este afirmația maramureșencei, care nu consideră că este obositor ceea ce face. Iar asta întrucât face ceea ce îi place.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here