POVESTE DE VIAȚĂ INCREDIBILĂ – O familie de olandezi și-a deschis pensiune în Breb. Maramureșul este, pentru ei, acasă (FOTO)

706

Frumusețea Maramureșului pare a nu avea leac pentru cei care ne calcă pragul. Unii se înamorează până peste cap de meleagurile noastre și decid să se mute definitive aici. Este și povestea unei familii de olandezi originari din Haarlem. Au lăsat tot ce aveau în țara natală și s-au mutat în satul Breb. Familia Laumann se declară cucerită de Maramureș. Fără leac și fără întoarcere.

În ultimii ani, nouă familii de străini din cinci țări s-au stabilit în Breb. Aceștia au dat Olanda, Franţa, Anglia, Ungaria şi Austria pentru Maramureșul românesc și Brebul Ocnei Șugatag. Orice cauză generează un efect, așa se face că, odată cu ei, vin și puhoaie de turiști. O localnică ne povestește că a lucrat la una din pensiuni și că vin italieni, englezi, bucureșteni. Apoi, ne arată, în dulcele glas maramureșean, că “în gios” are și fratele ei pensiune. „Le dăm numai numai bucate tradiționale, ca la noi, naturale, nu cu E-uri. Nici prețurile nu le știu, că diferă. Numai aici (n.red. – și ne arată un indicator) îs cinci pensiuni. Ultima cum mergi către Creasta Cocoșului e a unui olandez. O venit aci cu soția, au copii, au pensiune. Babou se numește”, zice femeia, voioasă, după care se duce către poarta casei sale.

# “Breb este, pentru noi, acasă!”
Urcăm către Creastă, până la un capăt rutier. Acolo ajungem la pensiunea Babou. Ne întâmpină câinele de pază al olandezului. La un moment dat, dintr-o anexă apare și Matthias Laumann, proprietarul Babou. Muncea cu hidroforul. De jur împrejur, construcții exclusiv din lemn și obiecte tradiționale de Maramureș. Matthias este stabilit de șapte ani în Breb, ne explică pe o română aproape perfectă. “Pe soția mea o cheamă Evelina și am doi copii, o fetiță în vârstă de șase ani și jumătate, Emma și un băiat, Lef, de trei ani. Amândoi s-au născut în Maramureș, la spitalul din Baia Mare. Eu sunt din Haarlem, la fel și soția mea. Am făcut facultatea, după care am muncit în birou, pentru guvern. Nu mi-a plăcut, era multă agitație. Nu e ca aici. Acolo e lume multă, mașini multe. Aici e liniște, e frumos, e natură. În Olanda, e altfel natura, nu e atât de frumoasă ca aici. Nici marea nu e ca și în Grecia, spre exemplu. Eu, oricum, prefer muntele. Îmiplace cum e aici. Tocmai de aceea, am decis să ne stabilim aici, în vârful muntelui. Creasta Cocoșului este minunată. Mergem acasă în fiecare an, însă după patru, cinci zile în Olanda, abia așteptăm să revenim aici, acasă. Pentru noi aici este acasă”, a mărturisit, pentru AxaNews.ro, Matthias.

# Turiști veniți din toate colțurile Europei
În plus, la familia Laumann acasă vin și rudeniile din Olanda, în vizită. Ba mai mult decât atât, și-au cumpărat și ei teren. “Socrul a cumpărat aici, lângă mine, teren și și-a făcut și el casă. Numai că ei vin în vizită la noi, în vacanță. Nu și-ar dori să se stabilească aici. Vin mulți turiști la pensiunea noastră. Vin olandezi, germani, francezi, englezi, norvegieni. Spun că aici se relaxează cu adevărat. Nici eu nu ar rămâne, dar noi nu ne-am putea muta în altă parte. Turiștilor le oferim spații de cazare în regim de camping și avem și o cameră de oaspeți. Însă, mai mult cu cortul vin la noi. Avem și câte 20 de corturi pe timp de vară. Avem tot de ceea ce au ei nevoie. Vin mulți turiști, atunci când este vremea bună și caldă, în lunile de vară. În rest, trăim ca o familie obișnuită. Fetița este în clasa pregătitoare aici. Comunicăm cu familia, cu prietenii, avem Internet, avem de toate”, a relatat Matthias, care spune că vorbește, acum, fluent, trei limbi, olandeză, engleză și… română.

# Ce înseamnă Babou
Ne despărțim de Matthias, cu promisiunea că îi vom trece din pragul atunci când vor veni puhoaiele de turiști străini. Totuși, l-am întrebat de la ce vine numele de “Babou”. “Nu înseamnă nimic, de fapt. Vine, cumva, de la cuvântul rusesc “babushka”, acesta înseamnă „bunică”. În plus, am cumpărat terenul de la o “mătușă”, o doamnă din sat. Nu înseamnă nimic, însă este ușor de pronunțat în toate limbile, fie că este română, engleză, franceză, olandeză și așa mai departe. Ne-a plăcut nouă foarte mult cum sună”, a explicat Matthias.

# “Ne bucurăm că vin străinii și se stabilesc la noi!”
Brebul face, așadar, dovada unui sat tradițional care poate funcționa, din punct de vedere turistic, cât se poate de bine. Tocmai de aceea, primarul Mihai Ivaszuk, are numai cuvinte de laudă pentru oameni ca olandezul Matthias, care a dat Olanda pe satul aparținător al Ocnei. “E un băiat tare cumsecade. Au mulți turiști pe timp de vară, mai ales străini. Ne bucurăm că avem atât de mulți străini, care ne vin în vizită, iar unii ajung să rămână aici, la noi, pentru totdeauna”, a mărturisit, pentru AxaNews.ro, Mihai Ivaszuk.

Tocmai de aceea, planurile autorităților locale sunt multe atât pentru stațiunea Ocna Șugatag, cât și pentru satul tradițional Breb. “Am făcut ridicare topografică şi măsurători pentru reabilitarea străzilor din Breb. Nu vrem să le asfaltăm, vrem să facem 21 kilometri de străzi cu lespezi din piatră, să păstrăm ideea de şosele pietruite, şi cu rigole pe margine. Asta, inclusiv pe “zăpoade”, pe unde trece Tăul Morărenilor şi Tăul Chendoaiei, pe drumul Măriuţei, până sub Creasta Cocoşului, în Poiana Popii. Vrem să legăm “satul tradiţional”, care aduce turişti în Breb, de Creasta Cocoşului. În Breb vin mulţi străini. Unii rămân turişti, iar alţii se stabilesc aici, deci rămân de tot. Avem nouă familii de cetăţeni stabiliţi aici din Olanda, Franţa, Anglia, Ungaria şi Austria. Nici căsuţele Prinţului Charles nu rămân neîngrijite. Vine cineva permanent la ele”, a explicat Mihai Ivaszuk.

Cătă ȚINEGHE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here