POSIBILITATE – Amenzi și pe baza filmărilor șoferilor sau camerelor de supraveghere

363

Conform unui proiect de lege aflat în dezbatere publică, polițiștii rutieri ar putea aplica amenzi celor care au încălcat regulile de circulație și pe baza filmărilor făcute în trafic de ceilalți participanți la trafic.

Potrivit proiectului de act normativ, “constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice video folosite de participanții la trafic sau de autoritățile administrației publice locale dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, precum și a datei, orei și locului săvarșirii contravenției, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției”.

Actul normativ mai stipulează că pentru constatarea contravenției este necesară și declarația participantului la trafic asupra faptelor ce constituie obiectul contravenției și asupra autenticității și veridicității înregistrării tehnice video furnizate de către acesta.

Inițiativa legislativă arată că procesul verbal se va putea încheia și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, fără a mai fi necesară confirmarea faptelor de către martori. În prezent, sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic se face prin constatare directă a polițistului sau înregistrarea video cu mijloace omologate și verificate metrologic.

Actul normativ prevede și sancțiuni pentru cei care se gândesc să falsifice aceste înregistrări video. Astfel, falsificarea unei “înregistrări tehnice video prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării unor date” va fi sancționată cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni. Adică amenda va fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Ce spune Serviciul Rutier Maramureș

Dorin Gherman, șeful Serviciului Rutier Maramureș, recunoaște că un astfel de proiect legislativ are și părți pozitive, dar și părți negative.

“Ca orice lucru, are și părți negative, dar și pozitive. Partea pozitivă ar fi aceea că ar duce la o creștere a gradului de siguranță rutieră pe drumurile din județ. Pentru că poate atunci cand știi că oricine te poate filma oricand, te gandești de două ori dacă să încalci legislația rutieră sau nu. Partea negativă ar fi aceea că am avea un val foarte mare de reclamații, de sesizări. Ar crește volumul de muncă pentru noi foarte mult, or asta în condițiile în care suntem țara cu cel mai mic număr de polițiști din Europa.

Multe dintre sesizările care vin la noi sunt cu impact social redus, de genul că nu știu care șofer nu a purtat centură de singuranță sau că nu avea un far funcțional. Ar trebui să se facă o prioritizare, în sensul că un accident cu morți e mai important decat nu știu ce reclamație. Dar e de bine, pentru că oricine poate monta acum pe mașină camera de supraveghere”, a explicat, pentru Axanews.ro, șeful Serviciului Rutier Maramureș, Dorin Gherman.

Șoferii nu spun NU unei astfel de inițiative

“De ce nu? La ce tehnologie performantă este în ziua de astăzi, nu văd de ce nu ar putea aplica amenzi poliția celor care au încălcat legea. Bineînțeles, trebuie să fie anumite reguli. Dar, da, mi se pare o idee foarte bună, pentru că pe drumurile din Maramureș circulă fel de fel de nebuni. Și e musai să te protejezi, să ai cameră de filmare pe mașină, că așa măcar dacă ești lovit știi cine te-a lovit“, spune Andrei H.

„Mi s-ar părea o idee bună în condițiile în care am avea filmări clare, care să nu lase loc de interpretare. Sunt situații în care unii șoferi au scăpat nepedepsiți, deși erau clar vinovați. Și erau și dovezi în sensul acesta. Nu mi se pare corect ca tu, ca victimă, cu dreptate în mană, să vezi cum vinovatul scapă nepedepsit. E o chestie de bun simț să-ți recunoști vina, la noi nu prea e cazul de așa ceva. Nu ne știm respecta în trafic. Eu am pățit că m-am trezit cu toate patru cauciucurile sparte la mașină sau mașina lovită destul de rău în parcare. Or dacă aveam filmare poate găseam vinovații”, a adăugat Ana, o șoferiță băimăreancă.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here