PORTRET DE STAR – Yuliya Dumanska, ucraineanca-băimăreancă, campioană națională și multipremiată (FOTO)

396

Dacă ești fan handbal, nu ai cum să nu o cunoști. Este una dintre cele mai bune jucătoare din campionatul românesc și un simbol pentru handbalul băimărean. Nu degeaba Yuliya Dumanska, pentru că despre ea este vorba, a fost declarată cel mai bun portar și cea mai populară handbalistă din România, la Gala Premiilor Handbalului Românesc, ediția 2019.

# CV de luptător
Născută într-o familie de sportivi la 15 august 1996 în Horodenka, Ucraina, Iulia Dumanska a început să joace handbal în 2007, la 11 ani, în orașul natal. În 2011, ea a fost descoperită de soții Ion și Ioana Marta și adusă la CS „Marta” Baia Mare, club care, printre altele, avea ca obiectiv descoperirea și formarea de noi talente. În 2013, Dumanska a fost împrumutată la CSU Neptun Constanța, unde s-a făcut remarcată pe 7 ianuarie 2014, într-un meci din Liga Națională contra HCM Râmnicu Vâlcea. Începând din sezonul competițional 2014-2015, Dumanska a revenit la HCM Baia Mare. Iulia Dumanska vorbește limba română și a fost elevă la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Baia Mare. Ea a făcut parte din lotul echipei naționale de tineret a României și a fost convocată până acum la câteva cantonamente și un turneu amical. Pe 5 mai 2016, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Ministerului Tineretului și Sportului, Iulia Dumanska a primit de la Elisabeta Lipă cetățenia română. La eveniment a participat și doamna Iulia Mălina Ciobanu, Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie.

La HCM Baia Mare, Yuliya Dumanska a muncit mult pentru a-și câștiga locul între titulare și a crescut valoric, pas cu pas. După ce clubul băimărean s-a desființat, Yuliya a ajuns la SCM Craiova, iar după doi ani, a ajuns la SCM Râmnicu Vâlcea, cu care a câștigat, în vară, titlul de campioană națională. De altfel, Yuliya se poate mândri cu un palmares excepțional. A obținut bronzul la Campionatul Mondial pentru Tineret în 2016, a câștigat Cupa EHF, cu SCM Craiova, în 2018, este campioană națională în 2019, cu Vâlcea, obținând alte trei medalii de argint, în 2015 și 2016, cu HCM Baia Mare, respectiv în 2018, cu Craiova. Mai mult decât atât, are în palmares trei supercupe, în 2014 și 2015, cu Baia Mare, respectiv în 2018, cu Vâlcea.

# “Sunt fericită că am obținut cetățenia română!”
Momentan, ea se gândește să devină din ce în ce mai bună. Ea și-ar dori să mai joace, la final de carieră, pentru Baia Mare, pentru că povestea ei a început de aici. Mai mult decât atât, se mândrește de o soră care îi calcă pe urme în lumea magică a handbalului. Yuliya acum se gândește cum să devină mai bună în fiecare zi. Iar acest lucru se vede. În ultimii ani, Yuliya este nelipsită din lotul naționalei României, înregistrând meciuri fabuloase, obținând chiar și titlul de MVP (Most Valueable Player) în unele partide. Pentru sportiva ucraineano-băimăreană, este o mândrie că reprezintă România în competiiile internaționale.

“Este un sentiment extraordinar. Mi-am dorit enorm de multă vreme să obțin cetățenie română și acuma sunt foarte fericită și mândră că am această ocazie, am această posibilitate de a reprezenta România la turnee internaționale. Mi-am dorit foarte mult să joc pentru o națională. Din păcate sau din fericire, nu am putut să joc pentru naționala Ucrainei și când am primit această ofertă de a putea să îmi fac cetățenie română am acceptat-o foarte ușor. Acum sunt foarte fericită că pot să joc pentru România”, a explicat Yuliya Dumanska.

# Se pregătește pentru Champions League
La fel, Yuliyei îi merge foarte bine și la echipa de club. SCM Râmnicu Vâlcea este campioana en-titre și a pornit ca din tun în actualul sezon, fiind liderul clasamentului, cu maximul de puncte.

“A fost un sezon foarte bun pentru mine și echipa mea. Am câștigat Supercupa României, am luat locul II în Cupa României și am reușit să facem o surpriză mare în acest campionat și să câștigăm titlul. Suntem foarte fericite, sinceră să fiu nu ne-am așteptat la asemenea rezultat pentru că noi am știut pe cine avem în față, pe fetele de la CSM București care au cele mai bune jucătoare din lume. Mă bucur că am fost unite, am fost motivate și nu ne-am dat la o parte. Am luptat până la capăt și acuma ne bucurăm pentru campionatul câștigat. Cred că succesul nostru a fost că am fost unite, ne-am susținut una pe cealaltă. Am încercat să ne completăm cât se poate de bine și cred că acest lucru ne-a ajutat foarte mult. În Liga Campionilor cu siguranță va fi foarte greu. Însă, noi am muncit tot anul pentru a juca în Champions League așa că o să ne antrenăm foarte bine. Cu siguranță vom fi foarte motivate pentru că Champions League este cel mai înalt nivel și cu siguranță este și o mândrie să reprezentăm România (n.red. – Vâlcea va fi în grupa C, alături de Buducnost Podgorica (Muntenegru), SG BBM Bietigheim (Germania) şi Brest Bretagne Handball (Franţa))”, a relatat Yuliya.

# Modelul său este norvegianca Katrine Lunde
Cu un caracter incotestabil, Yuliya este una din sportivele la locul ei. Ea are visuri mari, însă știe că trebuie să ai răbdare. Ea știe că este mult de muncă pentru a-și atinge visul de a ajunge pe podiumul marilor portărițe.

“Cu siguranță îmi doresc să particip cu echipa națională a României la Olimpiadă și să luăm o medalie acolo. Îmi doresc, de asemenea, să fiu în top III cei mai buni portari din lume. Asta îmi doresc foarte mult. Cu siguranță, mai am eu visele mele de a câștiga Champions League, dar cred că sunt tânără, am timp ca să muncesc și sunt convinsă că dacă voi fi sănătoasă visele mele se vor îndeplini. Cu siguranță, modelul meu este Katrine Lunde pentru că ea are un CV extraordinar. A câștigat Olimpiada de trei ori, este campioană mondială, europeană. De asemenea, este cel mai bun portar în acest an din Champions League. Și când eram mică îmi plăcea de ea foarte mult. Am avut ocazia să ne întâlnim și chiar am făcut schimb de tricouri. A fost, sincer, pentru mine o surpriză foarte mare pentru că eu nu m-am așteptat să vină și să îmi ofere tricoul ei. Așa că am rămas fără cuvinte când mi-a dat tricoul ei”, a relatat Yuliya.

# “Handbalul este viața mea!”
Pentru Yulia Dumanska, handbalul este viața ei, este calea ei, este bucuria ei. Iar acest lucru de vede.

“Este viața mea. În fiecare zi mă gândesc la handbal, mă duc să mă antrenez, mă uit la meciuri. Cu siguranță, mai am și timp liber pe care îl petrec cu familia pentru că ei sunt foarte departe. Dar, handbalul este viața mea. Mă bucur foarte mult că sora mea a ales handbalul pentru că este un sport foarte bun pentru fete și foarte interesant. Îmi doresc foarte mult să ajungă cât se poate de sus și să fie și mai bună decât mine. Sper să fie sănătoasă ca să poată să mă întreacă”, a conchis Yuliya Dumanska.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here