POLUARE MINA BREINER – Controale ale Gărzii de Mediu la Remin şi Conversmin

532

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu stabileau, după incidentul de la mina Breiner din Băiuţ, o serie de măsuri care vor fi îndeplinite de CNMPN Remin și SC Conversmin SA.  Prima dintre ele avea termen de finalizare data de 30 mai şi se referea la refacerea lucrărilor de închidere a digului de la galeria Breiner (cota +652m) şi canalizarea apelor de mină. Directorul Remin, Ovidiu Gâlcă, a declarat, pentru Axanews.ro, că această măsură dispusă de Garda de Mediu a fost îndeplinită.

“Da, se respectă termenele date de Garda de Mediu. Am făcut tot ce am putut. S-a refăcut acolo digul şi am vorbit cu cei de la Garda de Mediu. S-a vorbit şi de acea staţie de epurare, or eu le-am spus că staţia se va face dacă va da statul bani. De prin 2008 nu s-au mai făcut nicăieri staţii de epurare. Acum noi încercăm să luăm legătura cu investitori, am stat şase luni după o semnătură. Dar în nouă ani de insolvenţă nu a rămas un investitor serios. Vin, se uită, văd că trebuie respectată o legislaţie şi cam atât. Unii visează să ne pună în faliment şi să îşi facă meandrele. Am contract cu Conversmin-ul până în mai 2019. Bani am până-n iulie. Am văzut acum un curent, Europa începe să se uite la resursele proprii, să repare ce a stricat de prin 2007”, a spus Gâlcă.

“Nu au fost verificate măsurile dispuse de către Garda de Mediu din motive obiective. Săptămâna viitoare vom avea un control pe Conversmin şi Remin şi probabil că atunci vom ajunge şi la Băiuţ, la mina Breiner. Nu ştim tematica controalelor încă”, a spus Claudia Simion, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Maramureş.

O altă masură dispusă a fost realizarea lucrărilor de investiţii (staţii de epurare ape de mină, de la sectoarele miniere) prevăzute în Planul de încetare a activităţii la Mina Băiuţ şi a Programului de măsuri privind realizarea lucrărilor pentru protecţia calităţii apelor la mina Băiuţ, punct de lucru Băiuţ, în acest caz termenul limită fiind luna iunie a anului viitor.

Vă reamintim că Remin, în urma incidentului de la Mina Breiner, a fost amendat de Garda de Mediu Maramureş cu  75.000 lei pentru ,,evacuarea apelor de mină sau de zăcământ în cursurile de apă fără asigurarea epurării corespunzătoare a acestora, astfel încât să fie respectate limitele admise pentru evacuare în receptori naturali de suprafaţă,” conform Legii apelor nr.107/1996 actualizată.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here