POEZIE – Laureații festivalului internațional de la Sighetu Marmației

482

În perioada 27- 29 septembrie, la Centrul Cultural Sighetu Marmației a avut loc a 48-a ediție a Festivalul Internațional de Poezie. Au participat scriitori din Israel, Republica Moldova și Ucraina, alături de poeți consacrați și concurenți din București, Bistrița, Deva, Cluj-Napoca, Iași, Lugoj, Oradea, Timișoara, Târgu Jiu, Baia Mare, Vișeu de sus, Petrova, Târgu Lăpuș și Sighetu Marmației.

În cadrul festivalului s-au acordat următoarele premii: pentru manuscris –  Nicoleta Crăiete (Motru) și Grigore Turda (Sighetu Marmației); volum de debut – Ela Iakab (Lugoj) și Alina Narcisa Cristian (Baia Mare); volum – Nicolae Silade (Lugoj) și Doina Rândunica Anton (Sighetu Marmației). Marele premiu pentru antologie a fost obținut de Gabriel Cojocaru (Cluj-Napoca).

Din juriul festivalului, prezidat de Vasile Proca (Iași), au făcut parte: Nicolae Spătaru (R. Moldova), Ioan Pavel Azap (Cluj-Napoca), Alexandru Uiuiu (Bistrița), Gheorghe Pârja (Baia Mare), Gheorghe Mihai Bârlea și Vasile Muste (Sighetu Marmației).

În cadrul festivalului, poeții s-au întâlnit cu elevii și profesorii de Limba română din liceele sighetene șI au asistat la recitaluri muzicale susținute de pianistul Ion Pop și cantautorii Ducu Hotima și Gheorghe {tețca. De asemenea, a fost lansat volumul de poezie ”Proverbele Cenușii Mele” de Daniel Bozga, iar scriitorii Etgard Bitel și Adrian Ernster s-au întâlnit cu reprezentanții comunității evreilor din Sighetu Marmației.

Evenimentul a mai inclus participarea unui grupe de poeți, la Solotvino (Ucraina), la o seară de poezie alături de românii din zonă, reprezentanți ai Consulatului României, membrii asociațiilor ”Nadia” (Speranța) și ”Maramureș-Solotvino”.

După festivitatea de premiere, poeții prezenți la ediția a 48-a a festivalului internațional de pozezie de la Sighetu Marmației au participat la Serile de poezie „Nichita Stănescu” de la Desești.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here