PLOAIA NU LIPSEȘTE – Tradiții și obiceiuri din Maramureș, de Sfântul Ilie

93

În fiecare an, în data de 20 iulie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Prooroc Ilie. Acesta este cunoscut ca fiind ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi însoțite de fulgere, tunete dar și grindină.

Sfântul Ilie s-a născut în ținutul Tesvi din Galaad, într-o familie de preoți. Se spune că la nașterea lui, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dăndu-i numele, i-au dat să mănănce o flacără.

Conform Bisericii Ortodoxe, Sfântul Ilie este cel care mănă un car de foc în timpul furtunilor cănd trimite fulgerele către cei păcătoși și către diavoli. Se mai spune că, pentru a se asigura că niciun spirit rău nu îi scapă, Sfântul Ilie trăsnește în toate locurile unde diavolii s-ar putea ascunde.

În Maramureș localnicii respectă ziua de Sfăntul Ilie, prin participarea la slujbe religioase dar și alte activități specifice.

„De cănd eram acasă, mama ne spunea că de Sfântul Ilie nu-i bine să lucrăm cu fânul. Localnicii care fac fân în această zi nu vor avea parte de el. Furciturile vor fi trăznite pe parcursul anului sau mai erau unii la care le luau căpițele pe sus. Sufla un vănt puternic și le ducea tot fănul, nu aveau haznă de el. Dacă ploua de Sfântul Ilie, mergeam la biserică, iar după masa ne odihneam. Dacă nu ploua tot mergeam la biserică, iar după masa mergeam pe imaș cu animale la păscut. Erau și oameni care nu țineau ziua asta și lucrau la câmp. Dacă era furtună mare afară, ușile și ferestrele caselor trebuiau închise, să nu intre niciun spirit rău înăuntru. Și acum cănd trăznește și fulgeră sunt obișnuită să scot toate cablurile din priză, să nu tragă trăsnetele la casă. Mama ne mai spunea că atunci cănd fulgeră și trăznește să ne facem cruce de fiecare dată. Dumnezeu i-a spus lui Ilie cănd i-a înmânat biciul să lovească în toate, însă nu și în cruce. La sate din căte știu se mai respectă și acum unele tradiți, oamenii nu cosesc înainte de ziua asta pentru a nu lucra cu fânul. Se mai spune că e bine să se consume mere, mărul fiind pomul Sfântului Ilie”, spune Leontina Bărbos, de 64 de ani.

Alte tradiții spun că în ajunul de Sfântul Ilie oamenii culeg ierburi de leac, sau duc la biserică alimente pentru sufletul morților.

Veronica BĂRBOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here