PLASMAFEREZĂ – Avem primul pacient vindecat de COVID-19 care a donat plasmă cu anticorpi

129

În cursul zilei de azi, în Maramureș s-a înregistrat primul caz de donare de plasmă cu anticorpi de COVID-19, de la o persoană vindecată de coronavirus, prin intermediul procedurii de plasmafereză.

“Astăzi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, s-a efectuat cu succes prima prelevare de plasmă convalescentă cu ajutorul echipamentului de plasmafereză, de la un pacient COVID-19 vindecat! Astfel s-au obținut 3 doze terapeutice pentru tratarea pacienților COVID-19 aflați în stare critică. Mulțumim donatorului pentru gestul nobil, demn de urmat!”, au precizat reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș, pe pagina de Facebook.

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Maramueș a precizat că acesta este al doilea pacient vindecat care a venit să doneze. Primul pacient care s-a prezentat însă a donat normal.

”Am avut o doamnă care a donat standard și am obținut plasma din donarea de sânge normal. Azi am avut un domn care a donat prin procedura de plasmafereză. Este vorba de un domn care se încadrează perfect pentru echipamentul de afereză și sper să-l convingem să revină la donare. Ar putea să vină din nou la donare la un interval minim de două săptămâni, în cazul procedurii prin plasmafereză. Deocamdată nu am avut solicitări pentru plasma cu anticorpi de COVID-19. Noi o putem păstra timp de un an de zile și dacă este o urgență și este nevoie într-un al județ, atunci se poate transporta la un județ din apropriere, la fel ca și în cazul celorlalte componente de sânge”, a explicat Daniela Veber, coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș.

Cristina LUP

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here