PIERDERI ÎN TIMPUL PANDEMIEI – Fermierii maramureșeni, petiție către Guvernul României

62

Răspunsurile primite de la Ministerul Agriculturii, în urma sesizărilor făcute, nu i-au mulțumit pe fermierii din Maramureș. Pierderile suferite în timpul pandemiei de Covid-19 sunt mari și nu s-au găsit soluții pentru acoperirea lor. Grav afectați sunt și crescătorii de porci care au adresat o petiție către prim-ministrul Ludovic Orban, solicitându-I acestuia ca prioritățile lor (precizate în petiție) să devină prioritate națională, să se regăsească într-un program și să fie aprobate.

Redăm mai jos textul petiției trimise de fermierii maramureșeni.

“Către Guvernul României

în atenția  domnului prim-ministru

În numele crescătorilor de porci din România, conform răspunsului primit de la Ministerul Agriculturii la petițiile înaintate către dumneavoastră de către crescătorii de suine, vrem să vă aducem la cunoștință următoarele:

Schema de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, implementată de Guvernul României prin Ordonanța de Urgență nr. 2/02.04.2020 care modifică și completează Ordonanța nr. 110/2017 privind Programul de susținere al intreprinderilor mici și mijlocii- IMM Invest România, noi, ca fermieri, nu putem accesa credite prin acest program deoarece situațiile financiare ale societăților, din cauza pierderilor repetate din producție, sunt precare și băncile nu sunt de acord să ne crediteze. De asemenea, sunt societăți care nu pot accesa nici măcar creditele pe adeverința APIA.

Fondul de garantare ne consideră firme cu risc mare și nu sunt de acord să ne crediteze aceste adeverințe, iar pe cele pe care le aprobă percep comisioane foarte mari.

Pierderile datorate Covid-19 pentru noi, ca societăți cu situații precare, sunt pierderi pe care nu le putem recupera în ani de zile și, de asemenea, vor  duce la închiderea multor ferme.

Calcul ciclu producție: achiziție purcel = 500 lei/buc.; consum hrană pentru un porc de 120 kg = 370 lei/buc.; cheltuieli indirecte = 10 lei/buc.; Total =  880 lei/buc.

Calcul încasare: vânzare porc gras 120 kg X 5,2 lei/kg = 624 lei/buc.

880 lei/buc. ( costuri producție ) – 624 lei/buc. ( incasare ) = 256 lei/buc.

(pierderi ).

Concluzia este că, la o hală de 950 capete/ciclu, așa cum suntem majoritatea autorizați, pierderea este de 242.200 lei/hala producție.

În numele fermierilor care mai existăm pe piața românească ,vă rugăm respectuos să luați toate măsurile pentru a susține acest sector agricol:

acoperirea găurilor provocate de Covid-19; susținerea dobânzilor bancare;

acordarea de capitaluri necesare pentru achiziția purceilor și a furajului; finanțarea înființării fermelor de reproducție; susținerea și sprijinirea în obținerea creditelor pe Ordonanța nr. 42; susținerea în relația cu Fondul de Garantare și scăderea comisoanelor; susținerea în relația cu băncile pentru obținerea creditelor pe adeverințele APIA.

De răspunsurile dumneavoastră depinde activitatea noastră, dacă mai poate continua sau nu. Suntem forțați să facem ciclurile declarate în angajamentele APIA, dar pentru a nu mai suferi pierderi financiare mari preferăm să închidem fermele.

Solicităm ca propunerile noastre să devină o prioritate națională, să se regăsească într-un program și să fie agreate și aprobate.

Cu respect și considerație, așteptăm urgent răspunsurile dumneavoastră.”

Petiția este semnată de reprezentanții a trei firme maramureșene, aceștia reprezentând însă un număr mult mai mare de fermieri nemulțumiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here