PICTORUL DE PANCARTE – Premieră internaţională în Ucraina a teatrului băimărean Ararat

370

Azi, de la ora 18.00, în sala de spectacole a castelului medieval din Ujgorod, Teatrul Ararat va prezenta spectacolul „Pictorul de pancarte”, de Marian Ilea.

E o monodramă despre o profesie dispărută, despre un personaj care după Revoluţie îşi caută România în care s-a format profesional, fără să o mai poată regăsi. Rolul acesta îl face Claudiu Pintican într-un festival internaţional de teatru la Ujgorod (Ucraina), numit „Monologues over Uzh”. Spectacolul a trezit un viu interes şi este aşteptat de comunitatea românească din zonă. Promovarea acestuia a fost realizată prin intermediul secţiei de limbă română a televiziunii regionale Tisa TV.

Traducerea textului a fost realizată de către Elvira Chilaru (jurnalist emerit al Ucrainei), cunoscută nouă prin intermediul emisiunilor TV pe care le-a realizat în Maramureş. Elvira Chilaru a tradus cărţi din opere ale scriitorilor români. De curând, în Ucraina a apărut „Mara”, de Ioan Slavici, în traducerea acestei românce (născută în Republica Moldova) care aduce servicii mari României.

Revenind la „Pictorul de pancarte”, piesa aceasta de teatru se află în compania unor spectacole selecte din lumea teatrală slavă. Sunt prezente spectacole ale teatrelor din Georgia (Tbilisi), care a venit cuTeatrul Academic de Stat, din Bratislava e prezent teatrul de stat al Slovaciei, de asemenea o trupă de teatru remarcabilă se află-n festival din Polonia şi, nu în ultimul rând, teatrul ucrainean aduce pe scenă patru spectacole ale teatrului din Ujgorod şi din Lvov (Lemberg).

„Monologues over Uzh” e un festival select şi e tentant pentru noi, românii, să ne întâlnim cu spectacole ale unor teatre de tradiţie din lumea slavă, teatre care au influenţat evoluţia pe plan mondial a fenomenului teatral. Un singur exemplu dăm: Teatrul sărac din Wroclaw (Polonia) la cârma căruia s-a aflat un uriaş al fenomenului teatral mondial, Grotowski!

Pentru actorul şi regizorul Claudiu Pintican e o întâlnire cu o ştachetă teatrală ridicată, acest festival, şi Teatrul Ararat e reprezentantul României într-o lume selectă a teatrului din zona slavă, unde arta e la ea acasă în acest domeniu sensibil al începutului de secol 21 care este teatrul!

P.S. Premiera naţională a acestui spectacol va avea loc în 30 octombrie, în sala de spectacole a Teatrului Ararat din Baia Mare.

AxaNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here