PIATRĂ – Comuna Mireșu Mare va avea propria carieră pentru drumuri!

160

Autoritatile din comuna Miresu Mare au descoperit o locatie ce a fost odinioara folosita drept cariera. A durat, ne explica primarul Ioan Maties, mai mult birocratia decât deschiderea efectiva a carierei, dar acum au la indemâna propria piatra pentru interventia la drumurile de pe teritoriul comunei!

“Imaginati-va.. doi ani de umblat dupa avize! Dar pâna la urma vom avea cariera noastra de piatra, pe un SRL al comunei. Va fi o piatra moale, pentru drumuri, foarte binevenita. Deocamdata vom lucra cu o subcontractare, in sensul ca vindem noi piatra celor care ne lucreaza la drumuri. Odinioara, acolo a fost o mina de caolin, subterana. La Stejera. Am descoperit-o cam cu noroc, drumul spre acel loc era perfect facut si am intrebat oamenii locului de ce. Pì ar fi fost o cariera si si-au facut drum ca lumea incolo. Am luat piatra, am dus-o la analiza, am avut supriza de a constata ca nu avea deloc pamânt in compozitie. Asa caam trecut la treaba. A durat, v-am spus, dar avem cariera noastra acum!”, spune Ioan Maties, primar al comunei Miresu Mare.

Evident, el intelege si valoarea depozitului ce-l are acolo. “Caolinul este o argila compusă în mare parte din mineralul caolinit, caolinul având granuație fină, lipsită de oxizi de fier, de culoare albă din care se produce porțelanul și hârtia, în farmacie fiind numit „bolus alba” materie primă pentru pudră. Feldspatul sub acțiunea intemperiior se transformă în caolinit și alte minerale argiloase. Prețul caolinului este relativ constant fiind 70 de lire sterline/tonă între anii 2003 – 2005, cosumul de caolin fiind în anul 2003 de 45 milioane de tone.Există două forme de zăcăminte (depozite) de caolin: cel primar din depozite hidrotermale reziduale, granitul și riolitul vor fi în situ (pe loc) prin acțiunea chimică a apelor de suprafață, sau cele subterane degradate. Și caolinul secundar, ce ia naștere din caoline primare depozitate, care prin procesele de eroziune sunt transportate cu alte roci și vor fi depuse sub formă de depozite lenticulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here