PESTA PORCINĂ AFRICANĂ – Vânătorii din Maramureș pot vâna mai mulți mistreți pentru a preveni apariția bolii

445

Răspândirea masivă a virusului pestei porcine africane în România i-a determinat pe guvernanți să ia măsuri de tot felul pentru stoparea fenomenului. La finalul lunii august a intrat în vigoare ordinul ministrului Apelor și Pădurilor prin care s-au stabilit cote suplimentare de intervenție la specia mistreț. Astfel, în întreaga țară, este permisă vânarea a 28.013 porci sălbatici în plus față de ceea ce fusese stabilit inițial pentru perioada mai 2018-mai 2019.

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Maramureș, care administrează 60% din fondurile de vânătoare din județ, a primit o cotă suplimentară de 520 de porți mistreți care trebuie vânați, care se adaugă celor 790 de exemplare alocate inițial.

“Practic, noi trebuie să micșorăm densitatea de porci mistreți/kilometru pătrat, pentru a reduce pericolul apariției pestei porcine africane. Conform ordinului ministrului Apelor și Pădurilor, apărut în 31 august, trebuie să realizăm cota suplimentară alocată, în termen de 90 de zile.

Deocamdată vânătoarea decurge destul de greu, din cauza vegetației bogate. După ce vor cădea frunzele, ne va fi mai ușor”, a declarat, pentru cotidianul “Glasul Maramureșului”, Ionică Pop, președintele AJVPS Maramureș.

Imediat după uciderea unui porc mistreț, cadavrul acestuia trebuie ținut într-un congelator. Vânătorii au obligația de a trimite mostre de carne pentru analiză la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Maramureș. Carnea de vânat poate fi consumată abia după ce această instituție confirmă că porcul mistreț a fost sănătos.

În paralel cu rărirea populației de mistreți, Ministerul Apelor și Pădurilor a cerut realizarea, cât mai rapid, a cotelor pentru șacal, vulpe, cioară grivă și coțofană, în toate fondurile încă neafectate de virusul pestei porcine africane.

“Avem termen de trei luni pentru realizarea cotelor respective. Aceste animale sunt purtătoare potențiale ale virusului pestei porcine, în cazul în care s-ar hrăni cu cadavre de porci mistreți bolnavi”, a mai adăugat Ionică Pop, președintele AJVPS Maramureș.

În Maramureș nu a fost înregistrat, până în acest moment, nicun caz de pestă porcină africană. Pericolul de răspândire a bolii este, totuși, destul de mare, ținând cont că în județele învecinate, Sălaj și Satu Mare, au fost certificate mai multe focare de pestă porcină africană.

La finele săptămânii trecute, ANSVSA anunța a că pesta porcină africană evoluează în 207 localități din 12 județe, cu un număr total de 898 de focare și 57 de cazuri la mistreți. Luni, 16 august, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului la un porc dintr-o gospodărie din satul Lucieni, județul Dâmbovița.

Prezența virusului în țara noastră a fost semnalată, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu Mare.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here