PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ- Tot mai puţine focare în judeţele vecine Maramureşului

746

Judeţul Maramureş nu are confirmat la acest moment niciun caz de pestă porcină africană. Autorităţile sanitar-veterinare s-au asigurat că toată lumea respectă regulile în ceea ce priveşte transportul suinelor, iar acum lucrurile par a se fi liniştit ân jurul Maramureşului. La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 240 de localități din 13 județe, cu un număr de 980 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 80 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 343.662 de porci afectați de boală.

Potrivit Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, au fost stinse până la această dată 5 focare în județul Satu Mare și nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest județ, din data de 31 august 2018. În județul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018.

“Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative și eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) și a cetățenilor, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare. Detaliat, judeţul Satu-Mare are  7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi, judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ, iar judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi”, au anuntat autoritatile.

Situaţia plăților despăgubirilor, detaliat, se prezintă astfel:

Judeţul Satu-Mare – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploatații afectate în valoare de 56.490 de lei

Judeţul Bihor – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploatații afectate în valoare de 947.620 de lei

“Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, au mai precizat cei de la ANSVSA.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here