PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ – Recompense pentru vânătorii şi maramureşenii care găsesc porci mistreţi morţi sau bolnavi 

597

Maramureşenii care găsesc porci mistreţi morţi sau bolnavi primesc de la stat o recompensă. Pentru a preîntâmpina extinderea virusului pestei porcine africane au fost instituite măsuri de control şi pentru animalele sălbatice, respectiv porcii mistreţi din zonele în care există focare de pestă porcină africană.

Vânătorii, gestionarii fondului cinegetic şi persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei primesc, potrivit unei hotărâri de guvern adoptate în această săptămână, un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreţi găsiţi morți, bolnavi sau pentru cei împuşcaţi, în vederea stabilirii diagnosticului.

Potrivit ANSVSA, pentru fiecare porc mistreţ mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, “vânătorii primesc stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată în condiţiile pe care vi l-am expus, vânătorii primesc stimulent în valoare de 400 de lei. Toate aceste sume sunt acordate conform deciziilor grant ale Comisiei Europene. Se acordă din bugetul ANSVSA şi sunt sume care se rambursează în proporţie de 75% de Comisia Europeană”.

Stimulent se acordă şi persoanelor fizice care notifică Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene existenţa unor cadavre de porci domestici, respectiv existenţa unor porci domestici care prezintă semne clinice de pestă porcină africană în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităţilor, în cadrul sau în vecinătatea exploataţiilor şi asigură prezenţa animalului până la venirea unui medic veterinar.

“În acest caz, stimulentul este de 65 de lei pentru fiecare notificare şi se acordă, dacă virusul este confirmat de laboratorul de referinţă pentru pesta porcină africană.Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, mai precizează ANSVSA.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here