PESTA PORCINĂ AFRICANĂ- Numărul cazurilor de pestă la mistreți crește în Maramureș

465

Pesta porcină africană deocamdată la nivel de județ Maramureș o avem confirmată doar la porcii mistreți din pădurile județului. În ultimele două săptămâni, conform raportării făcute de către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în județ au mai fost confirmate două cazuri de pestă la mistreț, astfel că acum oficial în Maramureș avem 10 cazuri de pestă porcină africană la mistreț (față de opt cazuri, cate erau oficial în 22 aprilie).

La nivel național, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 108 de localități din 16 de județe, cu un număr de 493 de focare (dintre care 10 în exploatații comerciale). În alte 5 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.591 de porci afectați de boală și există 1.325 de cazuri la mistreți.

Vecinii sătmăreni au și mai multe cazuri, mai exact 142 de cazuri la mistreţi, în timp ce în judeţul Sălaj, conform ANSVSA, există 2 focare în gospodăriile populației și 48 de cazuri la mistreţi. În județul Bistrița-Năsăud sunt deocamdată 4 cazuri la mistreți.

DSVSA Maramureș arată că evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

„Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea încă o dată că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social”, arată autoritățile sanitar-veterinare.

FOTO monitoruldevrancea.ro

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here