PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ – Liniște epidemiologică în Maramureș, autorități în alertă din cauza cazurilor din vecini

434

Județul Maramureș nu are probleme în ceea ce privește focarele de pestă porcină africană. În gospodăriile populației nu mai avem niciun focar, toate cele trei focare care au existat fiind stinse, rămân doar cele două cazuri de pestă porcină africană la mistreți. Cu toate acestea autoritățile sanitar-veterinare din județ sunt în alertă, la fel și medicii veterinari îndeosebi din partea de sud a județului.

La nivel național, există numeroase focare de pestă porcină africană. La vecinii sătmăreni avem patru focare în gospodăriile populației și 116 cazuri la mistreţi, în
judeţul Bihor la jumătatea lunii martie erau înregistrate 39 de focare în gospodăriile populaţiei şi 29 de cazuri la mistreţi, iar în judeţul Sălaj în luna martie avem două focare în gospodăriile populației și 44 de cazuri la mistreţi.

Vă reamintim că prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. ANSVSA a anunțat că eevoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

„Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social”, precizează DSVSA Maramureș.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here